Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ritade hakkors i asfalten och stal prideflagga från Rättviks Golfklubb: "Det är sorgligt med intoleranta människor"

På måndagsförmiddagen fick klubbordförande i Rättviks Golfklubb, Benny Nyström, ett samtal om att någon under natten skurit ner föreningens prideflagga och målat ett hakkors i asfalten.
Under natten har totalt fyra stycken prideflaggor stulits från olika platser i Rättvik.
– Det känns förjävligt, säger Benny Nyström.

Annons

Under natten till måndagen har Rättviks Golfklubb blivit utsatta för vandalisering. Det är andra gången föreningen har blivit av med en prideflagga. Den här gången hade även gärningsmannen ritat ett hakkors på asfalten vid infarten till deras parkering.

– Det känns förjävligt. Jag tycker att det är sorgligt med människor som inte kan acceptera att man får vara som man vill, säger klubbordförande Benny Nyström.

Läs också: Familjen Kallurs hus i Rättvik utsatt för attack: "Är skärrad"

Flaggan hängde de upp för ett par månader sen, bland annat för att visa att de är en golfklubb där alla är välkomna och lika mycket värda. Benny Nyström berättar även att de deltar i ett projekt som heter Vision 50/50, som verkar för jämställdhet inom golfen.

I samband med det kom någon med ett förslag om att hänga upp den regnbågsfärgade prideflaggan – och så blev det.

Men bara någon dag efter beslutet så blev flaggan stulen. Föreningen valde då att sätta upp en ny, men fortsätter de att stjälas så blir det svårt att ha kvar den, berättar Benny Nyström.

- Vi ska ha ett styrelsemöte nästa vecka där vi ska bestämma hur vi går vidare med det här och om vi ska sätta upp en ny. Det känns som att man vill det, man vill inte att de ska vinna. Men samtidigt kan vi inte hålla på att sätta upp nya flaggor hela tiden.

I styrelsen för Rättviks Golfklubb sitter Anders Kallur, som även är en av de fyra som under natten fått sin prideflagga stulen utanför sitt hus i Rättvik.

Inte heller för Familjen Kallur är det första gången som de har fått sin regnbågsflagga stulen. I början av april var det någon som skar ner den för att sedan bränna den. Då tog nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen på sig skulden för dådet.

Läs också: Bekräftat: Nazister bakom attacken mot Kallurs familj

Händelsen är polisanmäld och rubriceras som stöld och hets mot folkgrupp.

Mer läsning

Annons