Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprang mot granatkastareld - motionär åtalad

Dalregementsgruppen had en av sina regelbundna skjutövningar. Tolv centimeteras granatkastare skulle avfyras. Då fick eldledaren se en man komma joggande mot målet. Nu åtalas en 54-årig falubo för brott mot skyddslagen.

Annons

Här passerade löparen -

Det var den 10 juni i år som Dalregementsgruppen ryckt ut för att öven skjutning med granatkastare. Det sker regelbundet och just i det aktuella fallet hade övningen inletts på morgonen dagen före och skulle hålla på till 12.00. Vägarna in till området var stängda med bom och anslag med tidpunkter för skjutning med skarp ammunition var anslaget vid alla infarter.

Klockan 09.11 observerade en eldledare från Kvicktjärnsberget att någon rörde sig inne i målområdet. Det beordades omedelbart eld upphör, två befäl gav sig på jakt efter den objudne gästen och hann också ikapp honom. Denne konfronterades och avhystes från platsen. I militärends rapport noteras att mannen själv sagt sig ha tagit sig in i området från Högbo.

Den okände visade sig vara en 54-årig motionär som hade för vana att springa just den slinga han också den här gången kom joggande på. I förhör medger han att han varit där militären påstår liksom att han "av gammal vana" passerat bommen. Mannen hävdar att han inte sett någon om någon pågående skjutningar.

– Då hade jag absolut inte sprungit in i området, säger han i förhör.

Löpturen anmäldes till polis och 54-åringen har varit misstänkt för olaga intrång och brott mot skyddslagen innan det hela slutat i åtal för det senare. Brott mot skyddlagen ger normalt böter men har fängelse straffskalan. Den åtalade 54-åringen säger i förhör att han anser skyltningen för dålig och vägrar godta strafföreläggande.

Mer läsning

Annons