Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse för bingorånet - nytt mål mot ny rånare väntar

Tre års fängelse. För ett rån som närmar sig gränsen för grovt. Det blev straffet för den 21-årige Borlängebo som var en av de fyra män som rånade bingohallen vid Ovanbrogatan den 26 juli. Han ska dessutom betala drygt 200 000 i skadestånd.

Annons

Rånet mot Bingohallen kostar nu den 21-årige rånaren tre år i fängelse

21-åringen greps redan timmarna efter rånet sedan rånarna kunnat följas på sin flykt av olika vittnen. Ett vittne såg tre av dem klättra över ett staket och ta sig in genom porten till huset där 21-åringen greps. I samma port användes 21-åringens lås-tag knappa två minuter efter rånet. I huset hittades efter gripandet rånarutrustning, byte från rånet och senare också pengar. På utrustningen har 21-åringen DNA säkrats.

21-åringens låstaqg blev ett viktigt bevis när han nu döms till tre år för rånet.

I rätten levererade 21-åringen en helt ny historia om att en kompis han inte vill namnge och tre okända killar kommit på besök på råndagen. Förklaringen avfärdas av rätten till en del därför att 21-åringen inte nämnt detta tidigare, men framför allt därför att förklaringen motsägs av vittnen. Tingsrätten för därför inget längre resonemang om detta utan konstaterar att 21-åringen är överbevisad och därmed en av rånarna. Då rånet varit planerat och brutalt med inslag av misshandel av flera offer mäts straffet till tre år.

Den nu dömde rånaren var före rånet lagförd för vad som framstår som bagateller, stöld, snatteri och brott mot knivlagen. Enligt egna uppgifter har han inga missbruksproblem, är måttlig med alkohol och säger sig ha rökt cannabis en gång och då ogillat det. . Ha säger sig gå emellan vid bråk och då själv kan bli arg. Personundersökaren noterar att det inte finns några indikationer på missbruk, att 21-åringen inte heller har kriminella värderingar och att han inte har behov av övervakning. Vilket knappast varit aktuellt.

Straffet hade dessutom kunnat bli längre om han fällts enligt åtal. 21-åringen frikänns dock för ett par fall av grov misshandel i Falun och misshandel och olaga hot i Borlänge under fjolåret. Det senare åtalet las ner vid rättegången. Vad gäller den grova misshandeln av två män i Falun bedömer tingsrätten uppgifterna så osäkra att det landra i att åtalet ogillas. blod från ett av offren fanns på 21-åringen kläder men rätten anser att det ha hamnat där utan att han deltagit i misshandeln.

I och med att han fälls för rånet blir 21-åringen också skadeståndsskyldig mot anställda och kunder som blev offer för rånet. De tilldöms skadestånd varierande mellan 14 400 kronor och 20 550 kronor, tillsammans något över 200 000 kronor. Högst skadestånd får en kvinna som rånades på sin plånbok och två män som misshandlades av rånarna. När en av dem vägrade lämna ifrån sig plånboken skrek en av rånarna: Skjut honom!

Redan kort tid efter rånet blev tre kamrater till den nu dömde 21-åringen misstänkta och förhörda. En bil togs i beslag. Flera vittnen såg de fyra rånarnas flykt genom centrala Borlänge så deras väg från Bingohallen fram till platsen där den dömde greps är väl dokumenterad. Där hittades också vad som nu bevisar att han är en av rånarne

I högen med rånarkläder har redan bevis mot två av rånarna hittades. Ska bevis hittas även mot de två som ännu går fria?

På en handske i den högen hittades DNA från en talangfull idrottsman som för några veckor sen åtalades för rånet även han. Det betyder att det blir minst en rättegång till om samma rån. Dessutom återstår en del analyser hos Nationellt forensiskt Centrum (NFC) i Linköping vilket skulle kunna betyda att också någon eller några av de andra rånarna binds till rånet.

Läs även: Rånåtalades klubb: "Vi visste ingenting!"

Mer läsning

Annons