Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsofferjouren: "Kom till oss - det kan bli en merit"

Dag Wixner var polismästare, Berndt Bergström polis. Idag är båda pensionärer, men de är också engagerade i Brottsofferjouren. Ett engagemang där de känner att de gör nytta och behövs. Nu hoppas de få fler att engagera sig. Vilket kan vara en merit.

Annons

Vi behöver förstärkning  i Brottofferjouren säger Dag Wixner, ordförande, och Berndt Bergström.

Att brottsofferjouren finns är på sätt och vis ett samhällets misslyckande. I socialtjänstlagen 5:11 föreskrivs att varje kommun ska inrätta tjänst för stöd åt brottsoffer. Dag Wixner känner inte till en enda kommun med en sådan tjänst inrättad. I stället har den tänkta funktionen kommit att tas över av den idéella föreningen Brottsoffersjouren. Dag Wixner är regional ordförande.

Vi träffas i det rum i Falu tingsrätt som avsatts för en av jourens verksamheter, vittnesstöd. En verksamhet som domineras av pensionärer som Wixner och Bergström av det enkla skälet att vittnesstödjarna behövs dagtid då de flesta ickepensionärer är i arbete.

– Jag har 15 personer på min sändlista. De flesta är pensionärer, men vi har några skiftarbetare också. Och nu ska jag ha en ung tjej som nån sorts PRAO i några dagar, säger Berndt Bergström.

Berndt Bergström.

Vittnesstödjarna gör vad namnet säger, ger hjälp åt vittnen. Trots att de inte organisatoriskt hör till rättsväsendet har de gjort sig själva närmast oumbärliga.

– Ja, så kanske man skulle kunna uttrycka sig. Vi upplever att vi har stor nytta av att ha vittnesstödjarna här, säger lagman Lars-Erik Bergström och får medhåll av chefsåklagare Fredrik Skoglund som råkar passera.

Wixer och Bergström (Berndt alltså, ingen släktskap med lagmannen) berättar hur de lugnat oroliga människor. Hur de oftast sätter sig ner och bara berättar om vad kommer att hända i rättssalen.

– Vi pratar aldrig om själva fallet. Bara om vad som ska hända. Svarar på vad de vill veta. Det handlar mest om att lugna personer som aldrig varit i den här situationen. De flesta brukar uppskatta det, säger Dag Wixner.

Dag Wixner.

Den andra grenen av verksamheten är vad som gett namnet, stöd till brottsoffer. Den är mer tidlös och kan utövas av arbetande personer exempelvis på kvällstid.

– På ett möte i Uppsala märkte jag att en stor andel där var studenter. Det visade sig då att de gick juristlinjen på universitetet och tagit uppdrag som stödjare för att få erfarenhet. De la sen till det i sitt CV. Så det kan vara en merit att jobba med oss, berättar Berndt Bergström

Ett brottsoffer ska idag snarast informera om brottsofferstödjare. De hänvisas då till jouren och personer som Bergström och Wixner.

– Folk reagarar olika. Vill veta olika saker. Då finns vi där. Ibland är offren nöjda med att vi bara lyssnar. Andra vill veta hur det är med ersättningar, försäkringar och pratiska saker. I första hand hjälper vi våldsoffer men alla som vill ha hjälp får det. Vi hör ofta hur oerhört kränkade ett inbrott i offrens hem upplevs, säger Dag Wixner.

Det är knappast någon slump att det är två poliser som sitter och berättar. De har av uppenbara skäl erfarenhet av brotsoffer och vittnen. Andra vanliga yrken i gruppen är socialarbetare, sjukvårdspersonal och lärare. Men alla är välkomna.

– Alla som är beredd att göra en insats är välkomna. Alla får gå våra kurser. Och alla kommer att känna att de gör nytta, säger Dag Wixner.

Mer läsning

Annons