Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalbesökare döms för ringa narkotikabrott – tingsrätten: "Förklaringen saknar trovärdighet"

En man har dömts till dagsböter för att ha brukat narkotika när han besökte Rättvik förra sommaren.
Själv förnekar mannen brott och hävdar att han måste ha fått i sig narkotikan via passiv rökning, en förklaring som Mora tingsrätt anser sakna trovärdighet.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Lista: Så mycket tjänar hockeystjärnorna och tränarna i Leksand – en spelare sticker ut

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 25-årsåldern och bosatt i en Stockholmsförort.

I slutet av juli i fjol var mannen i Rättvik där han besökte en festival. I samband med detta hade mannen narkotika i kroppen.

Mannen har uppgett att han befann sig på en camping vid festivalen när två poliser kom fram och hälsade. Poliserna frågade om han hade tagit kokain, vilket han nekade till. Poliserna kroppsvisiterade mannen och ställde flera frågor om han hade "tagit något".

Slutligen blev mannen placerad i en polisbil. Han hävdar själv att han då drabbades av panik och erkände för att få poliserna att bli tysta. Mannen hävdar att han "ljög eftersom han hade total panik".

Därefter fick mannen lämna ett urinprov, vilket visade att mannen hade höga koncentrationer av Tetrahydrocannabinol (THC) i urinen. Detta förklarade mannen med att "han ibland går på fester där folk röker på".

En man har dömts för ringa narkotikabrott under ett festivalbesök i Rättvik. Spår av narkotika hittades i mannens urin. Tingsrätten anser att mannens förklaring saknar trovärdighet. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Tingsrätten anser att de höga koncentrationerna av THC i mannens urin innebär att det är uteslutet att han fått i sig narkotikan genom så kallad passiv rökning. "Tingsrätten finner vid en sammantagen bedömning att NN:s invändningar saknar trovärdighet och kan lämnas helt utan avseende", skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen döms även för ett annat fall av ringa narkotikabrott, denna gång i en Stockholmsförort, den 11 mars. Även där förnekar mannen brott.

Mora tingsrätt dömer mannen till att betala 45 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 250 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för provtagning och analyser, vilket uppgår till 1 291 kronor.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons