Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre gängledaren visade ex-sambo bild på mördade Lotta: "Kolla hur det gått för henne..."

Kvinnan ville bara hämta sonen och åka. Men exsambon dröjde kvar vid bilen, tog fram sin mobil och visade upp en bild. Den förställde 41-åriga Lotta som mördades av sin pojkvän. Han kommenterade: "Kolla hur det gått för henne..."

Annons

Tröjor med texten Red Devils var vanliga i falun i början av 2000-talet. Mannen som bär den aktuella tröjan efterträdde 45-åringen som ledare. Bilden är tagen sedan han utsatts för ett mordförsök av ett konkurrerande gäng 2012.

Mannen som visade bild på mördade Lotta Rudholm var den forne ledaren för det kriminella nätverket Red Devils i Falun, en supportergrupp till mer kända Hells angels. Det skedde när han och sambon skulle utväxla deras minderåriga son. Förhållandet var spänt och kvinnan ville komma iväg så fort som möjligt bort. Då blev hon visad bild på en mördad kvinna.

– Det var fruktansvärt. Han vet att jag följt fallet. På nåt vis känner jag igen mig lite i det som hände henne. Och så kommer han och visar bild på henne...

Om detta berättade den 33-åriga kvinnan som offer för grov fridskränkning i målet mot den 45-årige förre gängledaren. Hon berättade deras kärlekshstoria men också om de senaste årens terror och ständig oro och skräck. Under två tidigare dagar har det i rätten avhandlats åtal för utpressning respektive försök till sådan mot 45-åringen. Enligt åtalen har han misshandlat och hotat dem och krävt att de skulle betala stora summor tilll honom. Ett av offren lämnade ifrån sig en TV och lånde 25 000 av sin bror för att slippa misshandlas av 45-åringen.

Tredje dagen var avsatt för terror han påstås ha utsatt sin tidigare sambo för. Visandet av bilden på mördade Lotta Rudholm var en av fem delpunkter i vad som åtalats som grov fridkränkning. 41-åriga Lotta fick via nätet kontakt med en grovt kriminell 33-årig man som hon inledde ett förhållande med. Hon misshandlades, anmälde honom och återtog anmälan. 5 juni kom 33-åringen hem till Lotta och misshandlade henne så svårt att hon avled. Mannen avtjänar nu 18 års fängelse för mord.

Den åtalade 45-åringen medger att han visat bild på mordoffret, men nekar till att syftet varit att skrämma ex-sambon. Han hävdar att bilden kom upp av misstag när han skulle visa en bil och att skälet till att den fanns i hans telefon var att han och den mördade kvinnan varit Facebook-vänner. Ex-sambon tillbakavisar detta och säger att han aldrig tidgare nämnt att han skulle ha känt mordoffret.

Gängledaren medger också att händelserna som ingår i åtalet inträffat men att ex-sambons versioner av vad som hänt är oriktiga. När hon skadats påstår han sig snarast ha försvarat sig själv och råkat skada henne. Kvinnan lyckades dock spela in delar av samtalet om bilden på mördade Lotta vilket rätten kunde ta del av. Ett vittne kommer att intyga att han sett 45-åringen ge kvinnan "en rak höger" vilket också dokumeterats med bilder på skador. Men även 45-åringen har kallat ett flertal vittnen till stöd för sin version.

Den åtalade 45-åringen har också medgett kontakterna med utpressningsoffren men även där hävdat att offren förtalar honom. Liksom ex-sambon är de båda utpressningsoffren mycket rädda för 45-åringen. att han kom att lagföras och nu är häktad beror på att två närstående kvinnor till den själva tog itu med saken, skällde ut gängledaren och anmälde vad han utsatte deras son respektive sambo för och fick honom gripen.

Slutet på ledarskapet. 2008 slog polis till mot Red Devils i Falun. den nu åtalade förre gängledaren fick fyra års fängelse.

Förhållandet att en medåtalad 29-åringen trots en biroll är kvar i häkte kan kanske ses som en indikation på att 45-åringen kommer att bli fälld. 29-årigen sitter kvar i häkte då rätten anser att han är "på sannolika skäl misstänkt för häktningstrundande brott". Det gäng 45-åringen kallade sig "president" för upplösten 2008 sedan polis och skattemyndigheter slagit till mot lokalen och 16 personer kom att dömas för olika brott, 45-åringen till fyra år

Mer läsning

Annons