Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt sprängämne visade sig vara en syraampull till en gammal dammsugare

En familj från Tyskland var rädda för att glasampullen de hittat i ett hus i Särna innehöll det högexplosiva ämnet nitroglycerin. Polisen blandade snabbt in sin bombgrupp Noa:
– Det visade sig dock att det var en syraampull som är vanliga i gamla dammsugare, säger polisens vakthavande regionbefäl Jens auf der Heide.

Annons

Larmet från den tyska familjen kom in vid 14.30-tiden på torsdagen. Familjen renoverar ett hus i Särna och hade hittat en glasampull som de var oroliga innehöll nitroglycerin. Regionpolisen tog larmet på allvar och begav sig till platsen. Eftersom det rörde sig om ett misstänkt sprängämne kontaktades dessutom också polisens bombgrupp Noa nere i Stockholm. Efter att Noa fått ta del av bilder på föremålet och dess innehåll, kunde familjen från Tyskland snart pusta ut. Ampullen innehöll inget explosivt.

– Det rör sig istället om en syraampull som var vanlig i gamla dammsugare, förklarar Jens auf der Heide.

Syran är dock i sig frätande och familjen har nu fått rådet att lämna in ampullen med dess innehåll till en vanlig återvinningsstation.

Jens auf der Heide är själv ganska luttrad vid det här laget över olika fynd som görs i gamla hus:

– Det här är rutinmässiga händelser som inte sällan inträffar vid renovering av gamla bostäder eller när man tar över gamla bostäder, att föremål som dynamitgubbar och liknande hittas. I maj 2013 ryckte bombgruppen exempelvis ut till Lima för att ta hand om ett föremål som också det misstänktes kunna innehålla nitroglycerin, men som istället innehöll tändhattar, kapabla till betydligt mindre sprängkraft än nitroglycerin.

Läs även: Bombhundar tränade i Folkets park

Läs även: Ofarligt anmäla sprängmedel

Läs även: Innehållet i lådan var svartkrut

Läs även: Man gripen för grovt vapeninnehav i Falun – polisen fick assistans från bombgruppen

Appar:

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons