Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev utkastad efter narkolepsi-anfall

Evelina Perés, 20, lider av narkolepsi. Hon somnade på en stol på krogen och blev utkastad.
Nu har hon anmält Café Opera i Stockholm till diskriminerings- ombudsmannen (DO).

Händelsen inträffade i september i år då Evelina Perés var på fest på Café Opera. I sin anmälan till DO beskriver hon vad som hände:
– Jag kände mig trött och satt mig ner på en stol. Eftersom jag har narkolepsi somnade jag plötsligt som jag ibland kan göra. Det spelar ingen roll om jag har druckit eller inte eller om jag sovit ordentligt innan. Får jag ett narkolepsianfall kan jag inget göra åt det. Det bara händer.

Hon vaknade av att två vakter släpade henne mot utgången. Hon försökte då förklara att hon lider av narkolepsi och att hon nu var vaken och pigg igen. Vakterna brydde sig inte om det utan kastade ut henne.
– Jag kände mig fruktansvärt kränkt och ledsen och jag fick blåmärken på armen där en av vakterna tagit i hårdhänt. Flera av mina kompisar med narkolepsi har upplevt samma sak på krogen. De uppfattas som onyktra och blir utkastade. Vi har fått sjukdomen som följd av svininfluensasprutan. Jag kämpar med min sjukdom varje dag och fick ingen förståelse alls från vakten, berättar Evelina, som har ett läkarintyg om sitt hälsotillstånd.

Hon hoppas nu att DO-anmälan ska bidra till att belysa de drabbades situation.
– Staten uppmanade oss att ta sprutan. Vi är redan drabbade. Vi behöver inte bli bestraffade utan få stöd och hjälp i stället. Jag har kompisar med narkolepsi som slutat gå ut för de vill inte riskera att bli utkastade, säger Evelina.
Anders Lindblom är smittskyddsläkare på Falu lasarett bekräftar symptomen som Evelina berättar om.
– Att svimma och falla ihop är ett vanligt symptom bland narkolepsidrabbade. I affekt, alltså vid glädje, sorg kan narkoleptiker somna. Att både vara drabbad av narkolepsi och dessutom diskrimineras på grund av sjukdomen är inte acceptabelt, säger Anders Lindblom.

Abbe Ibrahim, vd Operakällaren:
– Jag beklagar om något fel inträffat och det var inte vår avsikt att gästen skulle känna att hon blev kränkt. Jag har ännu inte tagit del av anmälan och kan därför inte kommentera den ytterligare.

Katarina Cham/DT