Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir Borlänges nya kultur & fritidschef

Annons

Patric Hammar blir kultur- och fritidchef i Borlänge. Vem som tar över efter honom som Peace Loves festivalchef är ännu inte klart.
- Vi har precis påbörjat en rekryteringsprocess, säger Patric Hammar.

Peace Love festivalen säljer just nu mer biljetter än tidigare motsvarande period och i sommar kommer legenden Bob Dylan till Borlänge och festivalen.
Då lämnar festivalchefen för att bli kultur och fritidschef.
- Jag lämnar inte förrän i höst. Nu är det fullt foklus på sommarens festival, men jag ser fram emot att försöka göra Borlänges redan rika kulturliv ännu mer rikt med hjälp av nya medarbetare. Det ska bli väldigt inspirerande, säger Patric Hammar.

Framgångssaga

Efter att ha varit hotellchef på First Hotell i Borlänge började Patric Hammar jobba med Peace Love 2007 och har fått vara med om en enorm framgångssaga.
- Det är en konkurrensutsatt högriskbransch, men vi har klarat oss bra. 2009 gick vi med ett underskott på 2,2 miljoner medan 2010 gick plus med 1,4 miljoner, konstaterar han.

Ökad omsättning

Omsättningen steg från 60 miljoner till 74 miljoner kronor ifjol. Nu hoppas Patric och hans kollegor på P att kunna höja vinstmarginalen ännu lite mer.
- Först och främst gäller det ju att ha en bra festival, sedan handlar det om att få ekonomi på det hela och besökssiffror, säger han.
Besökarantalet har ständigt ökat och det hoppas man fortfarande på.
- Enda orosmolnet är vädret, men vi förbereder givetvis festivalen om det skulle komma regn, men det är ingenting vi önskar. Enligt SMHI så är Borlänge väldigt solsäkert under veckan efter midsommar.

Ni har haft många kända artister här, men i sommar är det självaste Bob Dylan som kommer. Hur känns det?
- Mycket bra, Dylan står för allt som den här festivalen jobbar för, fred och kärlek.

Kan Dylan bidra till ny publik och att ännu fler upptäcker festivalen?
- Ja, men vi har redan nått den lite äldre publiken. Ifjol hade vi John Fogerty här. Det roligaste är mötena mellan den yngre generationen som får upptäcka till exempel Dylan samt den äldre som upptäcker ny musik, säger Hammar.
Just mötena och att festivalen har ett starkt budskap är det viktiga, säger han gång på gång.
- Ja, vi har försökt förklara att P först och främst är en budskapsfestival och att musiken faktiskt kommer i andra hand, säger Hammar.

Hjärtat finns kvar

Nu går Patrics karriär vidare.
- Men hjärtat i Peace Love lämnar jag aldrig, säger han.
- Jag hoppas också festivalen lever i många år till. Borlänge behöver festivalen.
Borlänge har inte haft någon kultur och fritidschef sedan Jan Hercules lämnade posten för något år sedan då organisationen gjordes om.
- Jag blir tjänsteman och ska utföra det som poltiker och jag med mina medarbetare kommer överens om. Det ska bli inspirerande, säger Patric Hammar.


BENGT PETTERSSON
023-47500
bengt.pettersson@daladem.se