Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blöta fynd lockade stora skaror till By

Det var regntunga skyar över marknadsdagen i By. Traditionsenlig marknadsdag så här på Slånkvickustarten. Publiken lät sig inte heller skrämmas av lite(?) regn.

Blött och fyndigt. Det är en kort sammanfattning av marknaden, men de paraplyförsedda köparna lät sig inte skrämmas.

Inte heller säljarna. Dagen började annars i sol och värme, men vad det led så inrättade sig åter det sommarväder vi vant oss vid numer.

Mellan stånden var paraplyerna mer talrika är svampar på bästa svampstället. Varpakastarna är dock en tålig skara och regnet hindrar inte att en Bymästare koras. I år är det Ulf Andersson som såg till att det blev hemmaseger och att priset Byrackan hamnar i byn. Detta var inte klart förrän sista stenen kastats. Mästerskapet hade lika gärna kunnat gå till grannkommunen Sala.

I rader på Nilses gården var säljarna på plats. I bästafall inne i logen. Näst bästa under ett litet tak över ståndet och i sämsta fall i ut och skur.

Sune Eriksson, före detta Avestapolis, hade tak över sina fiskegrejer, men gick för säkerhets skull omkring med paraply.

– Det är alltid kul att vara här och sälja. Man träffar folk att prata med.

I hans stånd bjöds fiskeprylar ut. Ofta dyrbarheter för hundratalskronor. En Ambasadörrulle ville han inte släppa med mindre än 700 kronor i näven.

Är det beslagtaget tjuvgods från poliskällaren?

– Nejdå. Inte alls, säger han och skrattar gott.

– Man köper och säljer, säger förre polisen och numer loppisförsäljaren Ekström.