Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo får miljöpriset

För inte så länge sedan utsågs han till Årets Torsångsbo. På fredagen kom beslutet från en enig miljö- och byggnadsnämnd att han är mottagare av Miljöpriset 2012.
Bo Hellberg i Milsbo har lagt ned mycket arbete ideellt på att bevara och utveckla sin hembygd och nu uppmärksammas hans insatser.

För Bo Hellberg själv kom priset som en överraskning – i år.
– Jag visste att jag var nominerad förra året, men i år hade jag ingen aning, förklarar han i telefon på eftermiddagen. Då har en god vän och kollega till honom hunnit avslöja nyheten och gratulera.
– Han är vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Efter lunch kom han och log finurligt innan han berättade det, säger pristagaren.

Bo Hellberg får Miljöpriset för engagemang och omfattande ideella insatser, enligt nämndens ordförande Anders Wiklund. I motiveringen nämns att ”Bo Hellberg, Milsbo, gjort ett mycket stort arbete med Kyrkstigen mellan Milsbo och Torsångs kyrka. Han har röjt sly, förbättrat bärigheten, byggt färja över Repbäcken, tagit fram karto och vägskyltar och varit ledare för många vandringar, allt”.

Han har också byggt vad som i miljönämndens motivering benämns som ett ”gapskjul” med utsikt över Torsång.
– Lappusskojan, säger han själv medan han bokstaverar och förklarar att det ska vara ett sammansatt ord.
– Och inte med tre... men det påstås att en lapp bodde där en natt en gång i tiden.
Kyrkstigen återställde han efter ösnkemål från hembygdsföreningen.
– Jag fick en förfrågan för två år sedan om jag skulle kunna hitta på den.
Nu är vandringsleden klar, cirka fem kilometer lång.
– Jag har gjort den lite längre än den ursprungliga, för att man ska slippa gå ut på asfaltsvägar.

Den som vill vandra stigen fram kan beställa en karta från Hembygdsföreningen, eller hämta i Torsångs kafé där Bo lämnat in vägbeskrivningen. Dessutom guidar han i egen alldeles egen person den som bokar in honom dag eller kväll...

– Till och med från hemtjänsten i Borlänge var det ett gäng, där en tjej som skulle sluta hade önskat sig en vandring och jag fick guida sexton damer en kväll, avslöjar han.
På fredagseftermiddagen hade han inte ännu hunnit fira med tårta.
– Men jag ska hör amed kollegan om det blir pizza kanske skrattar han.
Den 9 april får han ta emot priset ”på riktigt” och prissumman är 10 000 kronor.

Lena Relte