Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo Trankell – en sökare

Bildkonstnären Bo Trankell, bosatt i Falun, är hyllad och kritikerrosad av både kollegor och recensenter. Nu gör han comeback med en ny stor separatutställning på Värmlands museum.

MåleriBo Trankell
Värmlands museum
19/1-24/3

Konstnären Bo Trankell (född 1942) har länge varit en respekterad person i både konstnärs- och recensentkretsar. Han har rört sig mellan måleri, teckning och grafik. Trankell utbildade sig på Konstakademien. Han har genom åren hyllats av de stora. Men med tiden har han blivit något bortglömd. Bo Trankell flyttade från Stockholm för många år sedan. Han bor i dag i Falun.Nu bryts dock tystnaden. Det är Värmlands museum som öppnar sina portar för denne skicklige målare. Museets curator Jörgen Svensson är mäkta stolt och glad. Han fick kontakt med Bo Trankell. Resultatet blev en mycket sevärd separatutställning. Konstlegenden Ulf Linde bidrar med en liten text i programfoldern. Han skriver hur han ”baxnade” första gången han såg en målning av Bo Trankell. ”Om någon var genial i hans generation så var det han, tänkte jag.”

Jörgen Svensson är en stor beundrare av den aktuella konstnären. Han hade honom överst på sin önskelista när han tillträdde sin anställning.
– Det finns ingen rättvisa i världen. Trankell flyttade från Stockholm. Är man inte i Stockholm, i minglet och inte intresserad av den världen – så ser konstsverige ut på något sätt, säger Jörgen Svensson i en radiointervju inför vernissagen i slutet av januari.
Bo Trankell är väl representerad i både privata samlingar och på en lång rad museer i landet, bland annat på Nationalmuseum, Moderna Museet och Göteborgs Konstmuseum. På 1970-talet var han medlem i Konstnärsbolaget som bestod av flera konstnärer som startade ett eget galleri.

Bo Trankell visar upp en stor säkerhet och integritet i sitt måleri. Här finns inga lättköpta och insmickrande manér. Bilderna kan vid ett hastigt ögonkast framstå som något vardagliga. Stannar du upp en stund och låter blicken sjunka rakt in i målningen, uppstår en annan mer lyrisk dimension. Plötsligt upptäcker du något annat, ett slags uppenbarelse. Varje enskilt streck och färgnyans sitter där, varken mer eller mindre.
Bo Trankell är inspirerad av de forna mästarna och i första rummet finner vi bland annat en parafras av Picasso och Manet. Den är både fräck och rolig. Andra stora namn genom konsthistorien som Cezanne och van Gogh har också hört till Bo Trankells favoriter. Själv har han aldrig stannat vid ett speciellt uttryck.

Utställningen på Värmlands museum visar följ-aktligen upp en bildkonst som är mycket oförutsägbar och mångsidig. Här kan man ibland tro att det är flera bildkonstnärer med olika temperament som varit i farten. Det gäller i valet av både motiv, färgklanger och teknik. Nej, Bo Trankell har sannerligen inte fastnat i någon särskild stil. Det verkar som om han hela tiden har sökt sig till nya uttryck, andra infallsvinklar. Han är med andra ord en sökare i konsten.
Bo Trankell har låtit fantasin flöda. Under årens lopp har motiven skiftat. Ibland har det handlat om landskapsbilder. Det kan ta sig formen av ett frimodigt friluftsmåleri som ändå är stramt och återhållsamt. Här finns fallfärdiga hus som ändå förmedlar en form av styrka. Du tycker dig ha sett de här husen förr. Ja, kanske till och med varit på plats.
I nästa andetag målar han tomteliknande sagofigurer mot en färggrann fond. De verkar upprymda. Målningens titel, ”Uppväckande”, ger kanske en ledtråd som sträcker sig tillbaka ända till barndomens landskap.

Jag hittar sedan en vårflod som strömmar genom träden. Den är vild och vresig. Den grågröna färgen dominerar och tar över hela scenen. Här och var andra små kulörer. Denna landskapsvy kan lika gärna vara en blick rakt i det inre jaget.

Ulf Lundén