Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engels om socialismen i nyutgåva

/

Nu finns möjligheten att läsa källskriften om socialismen. Det handlar om Friedrich Engels "Socialismens utveckling från utopi till vetenskap".

Annons

Det är Murbruk förlag som ger ut Friedrich Engels bok i nyutgåva med förord av Madeleine Bengtsson. Boken kom ut första gången 1880 och översattes av Hjalmar Branting. Friedrich Engels ville ge en kortare introduktion till den socialistiska arbetarrörelsens framväxt och till den historiematerialistiska teori som han och Karl Marx utarbetat. Det handlade om socialismens utveckling från utopiska drönmar till vetenskap.

Engels skriver om hur det kapitalistiska systemet och motsättningen mellan arbete och kapital uppstått. Men också om att kapitalismen och klassamhället har blivit ett hinder för utvecklingen.

Han menade att det ekonomiska system som vi lever i nu inte kommer att vara för evigt. Friedrich Engels räknade med att lönearbetarna skulle ta makten över produktionen. Han såg då ett socialistiskt samhälle, ett klasslöst samhälle – och därmed människans befrielse. “Historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp”. Så skrev Engels och Marx i Kommunistiska manifestet.

Ulf Lundén

Mer läsning

Annons