Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martina får Arbetarskrivares stipendium

/

Föreningen Arbetarskrivares stipendium går till Martina Lundgren från Luleå.

Annons

Föreningen Arbetarskrivares årliga stipendium, som delats ut sedan 1995 till någon icke etablerad skribent, tillfaller i år Martina Lundgren, Luleå.

Hon vinner priset för sin novell A-korridoren. Juryn motiverar valet så här: "Martina Lundgren placerar med stilsäker beskrivning såväl sina karaktärer som läsare direkt innanför väggarna på äldreboendet. Med väl avvägda detaljer och en stram men verklighetsnära dialog skriver författaren fram miljön på ett mycket trovärdigt sätt. Texten ger i sin enkelhet en djupdykning i hur det är att arbeta inom vården. Vi hoppas Martina fortsätter sitt skrivande, de litterära skildringarna från arbetslivet behövs och berikar."

Martina Lundgren är 37 år gammal, född och uppvuxen i Luleå. Hon har tidigare arbetat bland annat inom hemtjänsten och äldrevården men också varit verksam som journalist och fotograf. Hon utbildar sig för närvarande till grafisk designer. Novellen A-korridoren är hennes skönlitterära debut.

– Att få det här stipendiet betyder jättemycket för mig. Det är roligt att få uppmärksamhet för mitt skrivande och uppmuntran att skriva vidare. Novellen är en del av ett större skrivprojekt som jag hoppas kunna fortsätta med framöver. Jag är fascinerad av den ganska slutna värld som uppstår på ett äldreboende och de många olika människor som möts där, säger Martina i ett pressmeddelande.

Föreningen Arbetarskrivare, som har ungefär 400 medlemmar över hela landet, bildades 1990 med syfte att stödja och utveckla den svenska arbetarlitteraturen. Sedan några år tillbaka ger föreningen ut tidskriften Klass. I senaste numret intervjuas Oscar Garcia som är aktuell med "Tequilas dröm" utgiven på Semafor förlag.

Prissumman i Arbetarskrivares stipendium är 5000 kronor. Juryn har bestått av författarna Maria Hamberg och Pelle Olsson samt professorn i litteraturvetenskap Magnus Nilsson.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons