Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny historisk roman av Elvira Birgitta Holm

/
  • Författaren Elvira Birgitta Holm aktuell med romanen Falkens döttrar.

Författaren Elvira Birgitta Holm fick ett knappt halvår på sig att skriva romanen "Falkens döttrar" som är del åtta i den historiska romanserien "Släkten".
– Det har gått fort och varit så intensivt och annorlunda mot hur jag normalt arbetar, säger Elvira. På torsdag är det boksläpp i världsarvshuset vid Falu gruva.

Annons

Det oberoende bokförlaget Historiska Media började sin skönlitterära satsning 2009 genom att starta en serie historiska romaner med samlingsnamnet Släkten. Tanken med serien är att via den skönlitterära formen skildra Sveriges historia genom ett stort antal generationer av en delvis fiktiv släkt.

I denna del av den svenska historien skriver författarna om påhittade karaktärer inom den autentiska släkten Bjälboätten (också kallad Folkungaätten). Hela romanserien skall ta läsarna från vikingatid till nutid, och intrigerna utspelar sig alla nära maktens centrum.

Den historiska inramningen måste vara autentisk men inom den får romanfigurerna röra sig fritt för att på bästa sätt levandegöra vår historia.

Samtliga böcker i serien skrivs av olika författare. Det handlar om idel kända namn. Elvira Birgitta Holm, bosatt i Skenshyttan utanför Borlänge, är en välmeriterad ungdomsboksförfattare på området som skrev kontrakt med förlaget i fjol. Under senare år har hon skrivit historiska romaner och fantasy för alla åldrar. År 2009 var hon Augustprisnominerad för Månskensvargen, första delen i en trilogi som utspelar sig på medeltiden. 2012 kom den andra delen – Ormringen. Den avslutande delen – Örnflöjten – väntar på sin utgivning.

"Falkens döttrar" utspelar sig under perioden 1296 till 1350. Ett halvsekel som slutar med att digerdöden drabbar landet. En tredjedel av Europas befolkning strök med. Det ansågs vara Guds straff. Huvudkaraktärerna i romanen är tvillingsystrarna Ylva och Ingrid. Den ena rödhårig, den andra mörkhårig. Båda får ett långt och dramatiskt liv. "Falkens döttrar" beskrivs som en "nervkittlande historisk roman med högt tempo". Både Ylva och Ingrid försöker finna sin plats i en manligt styrd värld av våld och hårda maktstrider.

– Jag vet tamejsjutton inte riktigt vad det är jag har skrivit! Det är första gången som jag haft ett förlagskontrakt utan att ha skrivit en enda rad i förväg. Det har gått så fort och varit så intensivt och annorlunda. Med förutsättningar som andra bestämt och ur hand i mun och noll planering, helt annorlunda mot hur jag jobbat tidigare. Så när som på att jag visste vart jag var på väg, mot pesten 1350. Men vägen dit blev både krokig och brokig, berättar Elvira.

En del av berättelsen utspelar sig vid Falu koppargruva. Här har Elvira inhämtat kunskaper av museifolket, olika slags litteratur, inklusive Sten Lindroths doktorsavhandling i två band.

– Jag är ju alltid lika noggrann med researchen. Den här gången skedde det parallellt med själva skrivandet.

I början av sommaren lämnade hon in manuset till förlaget. Det kom tillbaka med olika förslag på ändringar.

– Jag arbetade vidare med manuset hela sommaren, skrev vidare och läste på. Det har varit ett hårt jobb men också väldigt roligt och lärorikt, konstaterar Elvira.

Nu är "Falkens döttrar" på väg från tryckeriet. På torsdag 13/10 klockan 16.30 är det boksläpp i Världsarvshuset vid Falu gruva för en läs- och historieintresserad allmänhet.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons