Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark roman om våldets Mexiko

/

Yuri Herreras aktuella roman ”Kropparnas själavandring” handlar om det utbredda våldet i dagens Mexiko. Författarens språkrör är en vass kritiker av ett dysfunktionellt machosamhälle, där fattigdom och orättvisor brutaliserar och våldet ligger nära till hands.

Annons

På senare år har begreppet ”narkolitteratur” kommit i bruk när man talar om skildringar av knarkkriminaliteten i Mexico, där de mäktiga drogkartellerna blivit en del av samhällets maktstrukturer. Det eskalerande våldet är förstås en huvudsak i denna genre. Sedan den mexikanska statsmakten 2006 förklarade krig mot knarket beräknas hittills 150 000 ha dött i striderna mot och mellan olika drogkarteller.

I den 46-årige Yuri Herreras romandebut ”Trabajos del reino” (2004) är det hovpoeten till en knarkkung som för ordet. Hans uppgift är att komponera så kallade narkoballader, sånger om knarkbaroner som länge har varit populära i Mexiko. De ger hopp och utövar en lockelse på fattiga, unga människor utan framtidsutsikter. Narkoballaderna är ofta beställda av knarkbossarna själva för att glorifiera dem och rikta ljuset mot deras sociala insatser, exempelvis ett sjukhusbygge, en ny skola, finansierad av knarkpengar.

Narkolitteraturen däremot, hyllar inte de kriminella, istället vill dessa böcker spegla och avslöja droghandel och korruption i alla dess förgreningar i det mexikanska samhället. Yuri Herrera har slappt utpekats för att skriva narkolitteratur och det gör han väl i viss mån. Det går inte att skriva samhälleligt inriktade romaner utan att vidröra knarkmaffians långa tentakler. Men det är inte kartellerna, våldet och thrillerns klichéer som bär Herreras romaner. Det är det stretande folket och våldets offer som intresserar honom.

Sitt genombrott fick Herrera med sin andra roman ”Tecken som föregår jordens undergång” som jag skrev om i DD förra året. Hans tredje och aktuella roman ”Kropparnas själavandring” (snyggt översatt av Maria Cederroth) handlar om det utbredda våldet i dagens Mexiko. Huvudpersonen Budbäraren är en man som är ”van vid att avvärja det oväntade”. Han har talang för att prata och mäkla fred på en plats där folk är dåliga på att ta sig ur bråk. Som författarens språkrör är han en vass kritiker av ett dysfunktionellt machosamhälle, där fattigdom och orättvisor brutaliserar och våldet ligger nära till hands. När den lilla staden dessutom drabbas av en dödlig epidemi får Budbäraren svårt att avvärja en katastrof. Sedan några dagar härjar en aggressiv farsot, människor spottar blod och faller ihop. Är det myggor som zikaviruset, är det luftburet som svininfluensan? Ingen vet. Myndigheterna ljuger för att lugna, folk är rädda, stänger in sig och bär munskydd.

När Delfinen ringer – gangsterfamiljen Fonsecas överhuvud – får Budbäraren ett jobb som han motvilligt tar. En fångutväxling ska ske mellan de rivaliserande klanerna Fonseca och Castro. De har båda tagit en gisslan, Delfinens son, den unge Romeo mot Castros dotter, hon som kallas Dockan. Tillsammans med den förhärdade Njandertalaren och den tuffa sjuksköterskan Vicki ger sig Budbäraren ut i den folktomma staden för att ta reda på läget för de kidnappade ungdomarna. Inget oväntat får hända som får oönskade, dödliga konsekvenser. Naturligtvis går ingenting som förväntat.

Om ”Tecken som föregår jordens undergång” blev lite baktung av litterär undertext så har Herrera med ”Kropparnas själavandring” hittat en balans. Det är mer Bolaños vilsna själar och Chandlers hårdkokta cynism och mindre anspelningar på aztekiska myter. Realismen är mer kraftfull och det får romanfigurerna att känna sig levande och hemmastadda. Herrera är en effektiv berättare som får mycket sagt på liten yta. Hans bildspråk äger en instinktiv detaljkänsla med många glimrande iakttagelser. ”Människor är som stjärnor”, kan Budbäraren tänka, ”det ljus som når oss är helt olikt sin källa”.

LÄS MER KULTUR

Annons