Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende dog efter fall

Rättviks kommun vidtar nu åtgärder efter att en boende avlidit i vintras sedan personen fallit omkull på Prästskogens särskilda boende. Kontrollmyndigheten avskriver därmed ärendet.

Patienten ramlade på sitt rum – och larmade personalen.
Men de två i personalen som var i tjänst den aktuella kvällen skulle hjälpa 14 andra boende och var upptagna då larmet kom.
Dessutom användes inte en mobiltelefon för att se inkomna larm.

Patientens tillstånd bedömdes av en sjuksköterska och morfin ordinerades av en jourläkare på grund av smärtor i en höft.
Patienten skickades med ambulans till lasarett, där det konstaterades en blödning i hjärnan.
Kontakt togs med neurokirurgiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, där man bedömde att patienten inte skulle opereras på grund av tidigare sjukdomar.
Patienten avled på sjukhuset två dagar efter fallet.
Den nya myndigheten IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har utrett händelsen och gör bedömningen att kommunen vidtagit de åtgärder som krävs för att minska risken att liknande händelser inträffar igen.
Därmed avskrivs ärendet.

Rättviks kommun har bland annat beslutat om följande åtgärder:
√ Man har utarbetat en skriftlig rutin – dessutom har all personal fått en muntlig genomgång – för larmhanteringen på boendet. Personalen ska bära den kroppsburna telefon där larmnumret kan ses.
√ Rutinen skrivs in som en punkt vid introduktionen för att säkerställa att informationen ges till all personal.
√ Man har också beslutat att – om möjligt – använda rörelselarm i stället för larmmattor.
√ Man har också påbörjat en översyn av det förebyggande arbetet för att förhindra olika typer av fallskador.

Per Malmberg/DT