Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende efterlyser skyddsjakt på räv

 – Nej, det kan jag säga på en gång. Det här är inget uppdrag för kommunens skyddsjägare eftersom det uppenbarligen handlar om helt friska vilda djur, klargör miljö- och byggförvaltningens chef Bo Jernberg.

Beskedet bottnar i den strida strömmen av telefonsamtal från boende i kommunen som har en gemensam nämnare: närgångna rävar, grävlingar, och även fiskmåsar.
– Några har till och med uttryckt en rädsla för att de ska bli bitna av räven eller grävlingen. I de flesta fall handlar dock oron mest om att familjens katt, hund eller höns ska angripas.

Bo Jernberg är både förvånad och överraskad över alla samtal om rävar och grävlingar som kommit in under semesterveckorna. Exakt hur många som har ringt och klagat hos myndigheten över ”skadedjuren” vet han ännu inte eftersom han själv gjorde sin första arbetsdag efter semestern under måndagen.
– Men med ledning av alla samtal ska det finnas otroligt många rävar och grävlingar den här sommaren.

Bo Jernberg tycker i alla fall att det finns anledning att fundera över hur det kan komma sig att djuren upplevs som närgångna.
– Klagomålen och oron är inte kopplad till ett visst område, utan samtalen har kommit in från flera olika platser inom kommungränsen.

Förvaltningschefen har dock en gissning på vad de vilda djurens beteende kan bero på. Nämligen att det finns de som charmats av djuren och därför lagt ut mat. Och med tanke på att vilda djurs ovanliga beteendemönster ofta kan förklaras med mänsklig påverkan tycker han att ett gott råd kan vara på sin plats.
– Dyker det upp rävar, grävlingar eller andra vilda djur runt husknuten så ska man absolut inte mata dem.

Harri Sternljung/DT