Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende får betala gatubelysningen

Kommunstyrelsen i Vansbro har antagit nya riktlinjer för gatubelysning i kommunens olika delar. Hade de nuvarande följts strikt hade kanske hälften av belysningspunkterna försvunnit eller fått betalas av de boende. Med de nya riktlinjerna är det cirka 100 armaturer som hamnar på de boende.

När de riktlinjer som gällde fram till kommunstyrelsens beslut, prövades i praktiken var det mer än hälften av gatubelysningsarmaturerna som hamnade utanför regelverket.

Gatuingenjören Niclas Camarstrand konstaterar i sin utredning att i och med detta blir det regelverk som fanns näst intill omöjligt att använda, eftersom det skulle få stora konsekvenser och den användes fullt ut.
Exempelvis var de tidigare reglerna att fanns det minst 17 fastigheter i ett område, med max 150 meter mellan varje, skulle kommunen svara för gatubelysningen. Men så såg inte verkligheten ut och med de nya riktlinjerna ska det vara minst fem fastigheter och samma avstånd.

Av kommunens cirka 1200 belysningsarmaturer kommer nu cirka 100 att hamna utanför regelverket. Dessa kommer nu att överlåtas på annan, exempelvis enskilda fastighetsägare, vägföreningar eller samfälligheter.
På ställen där det behövs gatubelysning vid vissa tillfällen kan det bli aktuellt att prova lite olika lösningar, som tidstyrd belysning eller att det finns censorer som känner av om det är människor i närheten.
På platser där det är en bit till strömförsörjning och det behövs belysning kan det bli aktuellt att sätta upp solcellsdrivna armaturer.
För att hålla driftkostnaderna nere ska det även ske en inventering för att få exakt den belysning som behövs och dessutom ska alla armaturer få nya energieffektiva lampor.

Sven Thomsen/DT