Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende glada åt 30, men skyltarna säger nåt annat

Det verkar som det blivit en del brister, när nya hastigheterna införts i Borlänge.
- Det är 30 från ena hållet och 50 från det andra, säger Pelle Lööf, som bor i Barberget.

Den 1 juli infördes nya hastighetsbestämmelser i Borlänge. Grundhastighet i centrum och i bostadsområden är 30 kilometer i timmen. Gator som stadsbussarna trafikerar har 40 som hastighet. Sen finns 60 och 80 som grundregler. Dessutom finns 50 kvar på några gator där det ska vara 60, men 50 är kvar i avvaktan på förbättringar i säkerheten.

Glada åt 30

Pelle Lööfs familj och grannarna blev glada, när det skulle införas 30 i byn.
- Vi har försökt få till stånd 30 tidigare, men fått nej, säger Pelle, när vi åker runt på vägarna i Barberget och Islingby.
Men det blev nåt fler. Åker man in från Faluvägen vid Presenningsfabriken står det tydligt 30 på en skylt. Men fortsätter man Barbergsvägen bort emot Islingby är det nåt som händer. Det hinner bli både 30, 50 och 40 innan man kommer fram till Islingbyvägen. Vänder man och åker till Barberget från Islingby, så är det 50 hela vägen till presenningsfabriken.

Semester stoppar ändring

- Min sambo har försökt få till en ändring, men fått svaret att den ansvarige har semester och ingen annan får ta några beslut, berättar Pelle.

Tre olika hastigheter

Något liknande har hänt i Skräddarbacken. Tidningen fick ett mail från en läsare:
"När jag svänger av från Skräddarbacksvägen till Kalles väg finns ingen hastighetsskylt. Det betyder att jag ska tillämpa grundhastigheten inom tättbebyggt område som är 50 km/timme. Men när jag åker i andra riktningen är den skyltade hastigheten 60 km/timme! Åtminstone från kurvan vid Tuppes väg ner till vägkorsningen Kalles väg/Sköttmors väg eftersom en förbudsskylt gäller fram till nästa vägkorsning. Precis i korsningen Kalles väg/Sköttmors väg sitter en skylt som visar 40 km/timme för de som kommer från Sköttmors väg och svänger ut på Kalles väg. På Kalles väg fins inte någon ny skylt som visar hastigheten, alltså gäller grundhastigheten 50 km/timme. Det betyder att jag på samma sträcka på Kalles väg kan tillämpa tre olika hastigheter, 40, 50 eller 60 km/timme, beroende från vilket håll som jag kommer."

"Mest sinkadus"

De ny glasklara reglerna verkar något förvirrade.
"För mig som trafikant ser det mer ut som en sinkadus var de nya skyltarna sitter än en genomtänkt plan. Man har satt upp en skylt där det funnits en ledig stolpe", skriver läsaren i Skräddarbacken.

PER EKLUND
0243-920 08
per.eklund@daladem.se