Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende trivs på Axelina

Boende- kooperativet Axelinas Palä har haft femårs- jubileum.
– Jubileet firades med en gemensam middag tillsammans med assistenter och föräldrar, berättar kooperativets ordförande Anette Nilsson.

Axelinas Palä i Kvarnsveden bildades 2008. Kooperativet har 6 medlemmar/hyresgäster som alla har någon form av funktionshinder. De har alla stöd av personliga assistenter.
– Det är ett bra boende på ett plan så man lätt kan hälsa på varandra, berättar Thord Öberg som var med och startade kooperativet.

De som nu bor där flyttade in under andra halvåret det 2008.
– Det var ett demensboende här tidigare och det krävdes en hel del renovering innan det var inflyttningsklart, berättar Thord Öberg.
Alla lägenheter har egna kök. Ingen personal finns utan det är ett boende med personliga assistenter.

Kooperativet har under de fem åren fått en hel del uppmärksamhet. Det har haft ett flertal studiebesök bland annat från Wuhan, Borlänge kommuns vänort i Kina
– Kooperativet har fungerat precis som planerat - om inte till och med bättre. De som bor där har kunnat ta sina avgörande steg in i vuxenlivet. De har kunnat skapa sina egna liv samtidigt som de haft möjlighet att delta i gemensamma aktiviteter när det passat, säger Anette Nilsson.

Hennes dotter Emma Granlund är en av de boende och hon trivs.
– Det är jättefina lokaler och fina soffor att sitta i, säger Emma.

Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se