Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boendet är nästan som husarrest

Hissarna i husen på Mångatan 1-5 i Jakobsgårdarna är cirka 30 år gamla och de börjar stå mer än de går hävdar boende i husen.
– Det bor nästan bara äldre här och de har svårt att gå i trapporna. När hissarna inte fungerar blir det nästan som en husarrest för dem, säger Bengt Engvall, boende på Mångatan.

– Jag bor på nedre botten, så jag talar inte i egen sak utan för de andra som bor i husen som är beroende av hissarna. Många har svårt att röra sig och går med rullator, de blir fångar i sitt eget hem när hissen inte fungerar, säger Bengt Engvall.
Engvall säger att Tunabyggen som äger fastigheterna enligt de boende är nonchalanta när de får klagomål på hissarna.

– Tunabyggen bryr sig inte, jag har bott i huset i ett halvår och under hela den tiden har det varit återkommande problem med hissarna. Vid ett tillfälle stod en hiss trasig i två veckor. Tunabyggen säger att det är för dyrt att byta ut hissarna och att ett byte går på 6 miljoner kronor.
– Undrar vad de själva skulle tycka om de var i samma situation. Men hyra ska man betala, den får man inte vänta med, men hissarna kan stå var och varannan dag, säger Bengt Engvall som är irriterad på hur de gamla behandlas.

Tunabyggen är väl medvetna om de problem som Bengt Engvall beskriver, även om de inte håller med honom i allt han säger.
– Jag känner till de återkommande problemen på Mångatan och att de hissarna börjar bli 30 år gamla. Men vi har en duktig entreprenör som hjälper oss och rycker ut så fort de kan, men problemet är att det inte finns några reservdelar till så gamla hissar. Därför kan de bli stående några dagar, men inte så lång tid som 14 dagar. Den hiss som blev stående några dagar fanns det inga reservhjul till och vi tvingades att tillverka dem och då tog det extra lång tid, säger Arne Spång som är elingenjör på Tunabyggen.
– En hiss kostar heller inte 6 miljoner att byta, det får vi 10 hissar för. Men det är dyrt nog ändå med 600 000 kronor för ett hissbyte.

Tunabyggen har som målsättning att byta ut ungefär tre hissar om året till sina bostäder, det är vad budgeten tillåter.
– Vi har lite drygt 100 hissar och minst tre av dem byts ut varje år, ibland fler, och då får man se var behoven är som störst. Och det är klart att det är extra känsligt där äldre och handikappade bor. På Mångatan har vi som målsättning att byta hissarna under 2014 eller senast 2015, säger Arne Spång.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se