Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohman och Gahnshag är fartblinda
Om Dalarna både skall behålla och locka till sig nya invånare krävs det ett mycket livfullt och aktivt kulturliv under samtliga årstider, inte bara under några hektiska sommarmånader. Det kräver stora kommunala stöd till biblioteken, folkbildningen och låga avgifter till kommunala musik- och kulturskolor. Det kräver även stora stöd till ideella arrangörer.

Kulturen har främst ett demokratiskt och ett mänskligt frigörande uppdrag. Det är i leken som människan utvecklas. Därför skall också kulturen alltid vara närvarande i människors vardag, även i arbetslivet. Undertecknad har i flera år kämpat med arrangemanget Dalarnas Litteraturdag. När skall Borlänge kommun eller för den skull arbetarrörelsens egna organisationer begripa dess värde? En regional bok- och biblioteksmässa skulle höja det intellektuella kapitalet rejält i Dalarna.
Om Falun och Borlänge verkligen skulle vilja göra en stor gemensam sak för Dalarnas kulturliv och dess invånare så skulle man gemensamt bygga ett nytt kultur- och konserthus. Det bor ungefär 100 000 invånare i Falun och Borlänge med tillhörande grannkommuner så publikunderlag saknas verkligen inte.

Konserthuset i Vara kan med fördel stå som modell, där blandas klubbkvällar med familjeföreställningar och skolföreställningar. Klassisk musik möter jazz, country, pop och rock. Det bjuds på dans, teater, opera, musikal och stå-upp-komik. Vara Konserthus drivs med stöd av Vara Kommun och Västra Götalands- regionen och årligen har man ungefär 50 000 besökare. Här visas ungefär 140 föreställningar per år. Tänk vilket lyft Dalarnas kulturliv skulle få året runt. Varken Borlänge eller Falun har i dag en ändamålsenlig konsertlokal.
Jan Bohman och Jonny Gahnshag vill ha samarbete med festivalerna i Austin i Texas. Festivaler är högriskprojekt som är helt beroende av gratis arbetskraft. Snacka om kreativ näring! Den marknadsekonomiska pyramiden kläs av på bara skinnet. Peace & Love har gått med flera miljoner kronor i förlust trots att man varit Sveriges största festival i flera år. Problemet är att världsartisterna som dyker upp slukar i princip hela kakan. Även de små och profilerade kulturarrangemangen har en mycket viktig roll att spela i sammanhanget.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.seJA!

Den mycket pigga och högljudda talgoxen som väcker mig varje morgon i gryningen.

NEJ!

Kulturens mycket underordnade roll i Stefan Löfvens installationstal.