Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boken om Kullsbjörken

I dag är kanske fartkameran på riksväg 70 det som de flesta känner till om byn Kullsbjörken mellan Leksand och Rättvik.
Byns historia rymmer dock mycket mera och allt har nu samlats i en bok som släpps på fredag.

Det hela började för 500 miljarder år sedan då Kullsbjörken låg söder om ekvatorn.
– Ja, eller det landområde som i dag är Kullsbjörken låg i alla fall där. Det är först på medeltiden som vi hittat upptecknade fakta om bofasta i trakten, berättar Gun Zachrisson, redaktör för den bybok som i dagarna lämnar tryckeriet.
För efter två bycirklar och ett antal år har byborna i Kullsbjörken kraftsamlat och kan nu dela med sig av byns historia i både text och bild – 160 sidor sammanlagt.
– Alla har varit så snälla och tillmötesgående och lånat ut sina familjealbum med foton och berättat olika historier, fortsätter Gun Zachrisson som arbetat aktivt med boken de senaste ett och ett halvt åren.
Kullsbjörken är en gränsby som delas av både riksvägen och järnvägen – Leksands utpost mot Rättvik. Det finns i dag drygt 60 fastigheter i byn och i augusti förra året var antalet bofasta personer 37 stycken.
– Vi tillhör Leksands kommun, men det är ju närmare att åka till Rättvik och handla, erkänner Gun Zachrisson med ett leende.
På fredag är det boksläpp och spänningen är stor.
– Vi har annonserat på anslagstavlorna i grannbyarna och på biblioteket, men vi har ingen aning om hur många som kommer! avslutar Gun Zachrisson.

Annki Hällberg/DT