Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bolaget vill bygga vid Väsmanstranden

Ludvikahem välkomnar att det efter några års tystnad åter blivit diskussion om hur Väsmanstranden kan bebyggas.

– Nu pågår det ju ett stort arbete angående Väsmanstranden. Vi är med där och tycker att det måste ges plats för bostäder i området. Detta om det finns förutsättningar för att bygga där, säger Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist.
För ett år sedan offentliggjorde bolaget en vision med namnet ”Ludvika700”.

I visionen hävdas att det är möjligt att bygga 700 bostäder i centrala Ludvika och samtidigt behålla och till och med utöka antalet parkeringsplatser. En del i visionen är 150 bostäder vid Väsmanstranden.
– Det kan vara 150 bostäder, det kan vara fler, det kan vara färre. Det kan vara höga hus eller låga hus eller en blandning, men ännu vet vi inte ens om det går att bygga där.
Rosenqvist pekar på flera faktorer som måste utredas ingående. Hur ser bärigheten i marken ut, går det att bygga utan alltför stora kostnader för grundarbetena, är en sådan fråga. Han nämner också vattennivåerna, säkerhetsavståndet till järnvägen med transporter av farligt gods och vibrationerna från järnvägen och riksvägen.

– Det avgörande är om det finns en efterfrågan, framhåller Rosenqvist, som har noterat att osäkerheten kring de tänkta gruvprojekten har ökat på senare tid.
Förutom Väsmanstranden har Ludvikahem en vision om byggande av 150 lägenheter på nuvarande Folkets hus-parkeringen. Vidare talar man om möjliga lägenhetsbyggen i bland annat Plutokvarteret, på parkeringen bakom Systembolaget, tomten mellan NLT-huset och restaurang Trädgården samt vissa centrala fastigheter som i dag är villatomter.

En del i den ett år gamla visionen håller redan på att förverkligas; byggandet av 15 bostadsrätter på hörntomten Eriksgatan – Skolgatan. Och i oktober väntas Ludvikahems styrelse klubba byggandet av ett till fyravåningshus med 28 lägenheter i Frejakvarteret, mitt emot ”Kraftbyggarna-huset”.
Ulf Rosenqvist betonar att visionen om 700 lägenheter inte innebär att det är Ludvikahems ansvar att vid behov bygga alla dessa lägenheter. Privata byggare måste också vara med och satsa, som vid det nu aktuella bygget vid Eriksgatan – Skol­gatan.
Ulf Rosenqvist och Ludvikahem fick en del positiv respons från allmänheten när visionen presenterades förra hösten. Men sedan dess har det varit väldigt tyst.

– När vi är klara med byggnationerna i Freja behöver vi jobba med planering i två, tre år framåt och då vill vi ha en diskussion med allmänhet, hyresgäster och kommunen. Visionen ska ses som ett diskussionsunderlag som bidrar till att skapa debatt, förklarar Ludvikahems vd.

Torbjörn Granling/DT