Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böndernas balplast är en okänd miljöbov

Här är den okända miljöboven i lantbruket. Böndernas balplast är en odåga i återvinningen. Nu har en särskild kampanj dragit i gång.

Annons

– Den är ofta så smutsig att den inte går att återvinna, det är ett stort problem eftersom det är en fossil produkt, säger Lars Alm, från Håll Sverige Rent.

Just nu pågår en stor kampanj över hela Dalarna. Håll Sverige Rent och Länsförsäkringar vill att all använd balplast ska samlas in.

– Det går bra tycker jag och vi har fått ett bra gensvar, målet är 90 procent, säger Lars Alm.

Balplasten tillverkas av olja. Allt som inte går att återanvända innebär att man måste utvinna ännu mer fossilt material.

– Därför är det så viktigt att vi får ordning på detta, säger Lars Alm.

Plastbalarna syns just nu överallt i Dalarnas odlingslandskap. Lantbrukarna har snurrat in djurfodret och på åkrar och ängar står de vita klumparna.

– Det är en väldigt bra metod att bevara djurfoder, sedan är det enkelt och billigt att förvara, man kan ha det utomhus, säger Lars Hansson, bonde från Dalvik.

Men plasten ställer till mycket problem på gårdarna. Många bönder har länge klagat på att insamlingarna sker för sällan.

– Det är ett bekymmer för många, plasten ligger länge och det jäser och luktar illa, sedan blir det väldigt mycket avfall snabbt, säger Martin Moraeus, ordförande i LRF Dalarna.

En gång om året kommer återvinningsföretaget Svepretur och samlar in plasten hos bönderna.

– Det hade varit bättre om man kunnat hitta en annan lösning, kanske komma fler gånger per år, men det är väl en kostnadsfråga, säger Martin Moraeus.

Plastsoporna ligger i smutsen och blir snabbt svår att återvinna. För att den ska kunna återanvändas på ett effektivt och resurssparande sätt så krävs fler insamlingar.

– Det har man gjort nu med denna kampanj, den är ett bra initiativ, säger Martin Moraeus.

Lars Hansson vet hur man plastifierar djurfoder. Han anlitas av bönder och djurägare för att konservera kreaturens föda.

– Det är ganska kostnadseffektivt, men det har sina sidor, om man öppnar en bal i denna värme så måste fodret användas på en vecka, säger Lars Hansson.

Processen kräver sitt kunnande, det är inte enkelt att plasta in djurmaten. Lars Hansson sitter inne med nödvändig expertis på området.

– Man har lärt sig med tiden, jag hade kor förr, men inte längre, nu gör jag detta mest åt andra, de här till exempel är för en hästägare, säger Lars Hansson och pekar på de runda, vita och fina balarna.