Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bör tidningen samarbeta med Dalhalla?

Kartellen-P&L-debatten är inne på sin andra dag, och härvan är total. Under torsdagen valde MittMedia att säga upp sitt sponsoravtal med Peace & Love, på grund av att festivalen bokat den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen. Strax därefter bokade Peace & Love av Kartellen.

Några timmar innan allt brakade loss uppmanade ledarskribent Sara Telde, Dalarnas Tidningar, Peace & Loves sponsorer, däribland MittMedia, att analysera om de vill förknippas med band som dömts för ett politiskt motiverat hot, och syftar på att Kartellens Sebbe Stakset dömdes förra året för att ha twitterhotat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

MittMedia analyserade, och drog sig ur.

Då är frågan; bör Dalarnas Tidningar verkligen samarbeta med Dalhalla? På Dalhallas hemsida står DT med som samarbetspartners i "Dalhalla business club".

Dalhalla har bokat Scorpions i år.

Jaha? Förutom att dom är gamla och tråkiga, vad är problemet med det då? tänker ni.

Jo. Så sent som i april dömdes Scorpions trummis James Kottak till en månads fängelse i Dubai, för att under en mellanlandning i Dubai varit onykter och uppträtt på ett kränkande sätt, pekat finger och för att ha förolämpat Islam. "När han såg de pakistanska och afghanska resenärerna nöp han sig i näsan och sa att han vägrade resa tillsammans med dem", säger en anställd på flygplatsen

Men det är ingen som avslutat nåt sponsoravtal eller avbokat Scorpions för det.

Hur ska det tolkas? Är det mycket värre att dömas för twitterhot mot Jimmie Åkesson än att dömas för att ha förolämpat Islam?

"Vi drar oss ur med hänvisning till vår sponsringspolicy. Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot", sa Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig på MittMedia Dalarna, till DT angående uppsägningen av avtalet med Peace & Love.

Så, en fängelsedom för att ha förolämpat Islam, hur passar den in i DT:s sponsringspolicy?

Efter avbokningen av Kartellen skriver Dalarnas Tidningars ledarskribent Jens Runnberg bland annat; "...utmärkt att att ledningen till slut landade rätt, så att också den publikgrupp som känt ett stort obehag inför att Kartellen ska spela på en antivåldsfestival också kan känna sig välkommen".

Har Jens funderat på ifall pakistanier och afganer känner sig välkomna på Scorpions i Dalhalla?

Jag har svårt att lägga värdering i vilken handling som är värst, både Sebbe och James har gjort något som varken är lagligt eller okej. Men en stor skillnad är att moralpaniken är total kring den ena personen, att sponsorer drar sig ur och att bandet avbokas, medan folk glatt kan sitta och sjunga "rock you like a hurricane" till den andra, utan att brottet uppmärksammats speciellt mycket.

Jag tycker inte att DT ska säga upp sitt samarbete med Dalhalla på grund av att Scorpions trummis är en tysk hårdrockare med extremt dåligt ölsinne. Men jag tycker inte heller att MittMedia skulle ha sagt upp sitt avtal med Peace & Love enbart baserat på att Kartellen var bokade.

Höjt!