Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bör V i Borlänge förstå sin litenhet?
Du som analytiker undviker att skriva en rad om gigantiska driftsunderskott, stor skuldsättning och andra tillkortakommanden i spåren efter Superalliansens styre.
Nu ska exempelvis kommunens fastigheter, där det bedrivs äldreomsorg säljas till högstbjudande. Om S vill så kan V förhindra den affären och vips kan socialdemokratin, åtminstone på den punkten närma sig sina väljares förväntningar.

Vänsterpartiet är också berett att förhandla om den budget som skall läggas i juni för att skapa en mer röd och arbetarvänlig ekonomisk överenskommelse. Någon inbjudan från S, och vilja kring politiska överenskommelser, har vi dock inte sett.
De socialdemokratiska kommunalråden har däremot vid flera tillfällen sagt sig vara nöjda gällande samarbetet med den borgerliga alliansen.

För att kunna ge en rättvis och lite mer nyanserad bild av Borlängepolitiken rekommenderar jag dig att ta kontakt med någon av oss som har varit med i hetluften under en tid. Din ”källa” tycks vara något enögd och andefattig.

Svar: Jag skriver ledare om hur politiker i Borlänge, och andra orter, agerar.
Ett parti som ert, på 7,6 procent, kan inte räkna med att få igenom så mycket i en förhandling med ett parti som S, på 38,6 procent. Så fungerar det i politiken.
Det är ju S+MP som minoritetsstyr Borlänge. De har 43 procent. De är sex gånger större än V, och tre gånger större än V+Ofa. Väljarna räknar nog med att inflytandet på politiken, och det som kommer ut ur eventuella uppgörelser, speglar relationen mellan olika partier.

S och MP har förankrat budgeten med de borgerliga partierna. Uppenbarligen hade S+MP lättare att träffa uppgörelse med dem än med V eller Ofa.
I en kort text kan inte allt fås med. Om underskotten i Borlänge kommun har det stått artiklar i DD. Jag skrev om Borlänges, och andra kommuners, ekonomi i en helsidesledare i juli.

Varför S, och MP, agerar som de gör i fråga om budgetuppgörelser vet jag inte. De känner sig kanske osäkra på om uppgörelser med V, eller Ofa, går att åstadkomma och hur hållfasta de skulle bli.
Jag skriver ledare om er politiker i hetluften i kommuner och andra församlingar utifrån mina arbetsmetoder. Vem som är ”enögd och andefattig”, eller inte, får läsare och väljare avgöra.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se