Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

" Borgerligheten ska inte hysa några förhoppningar om en förändrad socialdemokratisk NATO-linje"

Peter Hultqvist konstaterar att regeringen måste visa fortsatt försvarspolitisk fasthet nu när säkerhetsläget i närområdet har trappats upp. Den senaste tidens diskussion om en svensk NATO-anslutning har förstorats i media - alliansfriheten är inte hotad av borgerlighetens nya linje, markerar försvarsministern bestämt i ett möte med Dala-Demokraten.

Det första året som försvarsminister har varit intensivt för Peter Hultqvist (S). Det rivstartade direkt med ubåtsjakt förra hösten och har mot slutet präglats av en stegrad debatt om svenskt NATO-medlemskap. När Dala-Demokraten träffar Hultqvist för ett samtal om året som gått har han precis deltagit i nye överbefälhavaren Micael Bydéns installationsceremoni. På slipsen har han Borlänge kommuns logga.

– Det har varit ett år av stark säkerhetspolitisk utveckling, Rysslands agerande har varit väldigt påtagligt. Vi är i en tid där säkerhetspolitiken har en annan roll och tyngd än tidigare, berättar Hultqvist.

Läs också: En tuff höst för ministern från Dalarna

Hultqvist: "Jag tror att det här kommer att gå bra"

Den ryska upptrappningen i närområdet har skapat oenigheter inom svensk försvarspolitik. Till skillnad från allianspartiernas besked om att de nu eftersträvar ett svenskt NATO-medlemskap menar Hultqvist att stabiliteten i vår del av Europa blir starkare om Sverige kvarhåller en alliansfri position.

– Socialdemokraterna har inga offensiva ambitioner åt något håll. Vi markerar en defensiv hållning och tror vi når bästa resultat på det sätt vi jobbar just nu genom att höja vår egen militära förmåga och samarbeta direkt med andra länder och organisationer, men utan NATO-medlemskap.

Så din tolkning är att ett medlemskap skulle utgöra en mer offensiv position?

– Jag vill inte uttrycka mig om hur det eventuellt skulle kunna tolkas, däremot säger jag att vi framför en mer defensiv hållning genom att stå fast vid alliansfriheten och inte ändra vår säkerhetspolitiska doktrin.

När DD frågar om allianspartiernas enade linje för ett NATO-medlemskap innebär början på ett mer konfliktpräglat försvarspolitiskt debattklimat vill Hultqvist inte gå händelserna i förväg.

– Ibland är det ju så att det som pågår i den publika debatten inte överensstämmer med stämningsläget när partierna träffas, menar han, och betonar att de fem partier som står bakom försvarsuppgörelsen som antogs i juni är överens om försvarets inriktning fram till 2020. NATO-frågan är en diskussion på sidan av detta som har förstorats upp i media:

– Jag har ibland fått frågor ungefär som att vi var på väg att ändra oss och krävs på svar. Bara för att Centerpartiet har haft stämma i Falun och fattat ett beslut så påverkar det såklart inte regeringens inriktning. Vi har varit tydliga hela vägen. Borgerligheten ska inte hysa några förhoppningar om en förändrad socialdemokratisk NATO-linje, konstaterar han.

Hultqvists huvudfokus är nu istället att på bästa sätt genomföra det inriktningsbeslut som riksdagen antog i juni, genom vilket 10,2 miljarder kronor tillförs försvarsbudgeten över de kommande fem åren.

Din ministerroll riktar ofta ögonen ut mot världen, har du fortfarande koll på Dalapolitiken?

– Jag är hemma i Dalarna varje helg, påpekar han direkt och förklarar att han har kontinuerlig kontakt med olika dalapolitiker under veckorna, inte minst genom sin roll som S-ordförande i partidistriktet. De tre politiska uppgifter han håller som särskilt viktiga för Dalarna just nu är att stärka infrastrukturen, upprätthålla kvalitén på sjukvården och utveckla utbildningsväsendet.

Bakgrunden som kommunalråd är något Peter Hultqvist värderar högt. Den har hjälpt honom som Försvarsminister.

– Jag har haft oerhört stor nytta av åren i Borlänge. Jag hade inte klarat det här uppdraget lika bra utan den erfarenheten. Den som jobbat med politik på kommunnivå förstår vikten av att kunna frågor i botten. Man måste vara både örn och mullvad samtidigt och det lär man sig genom kommunalpolitik.

Vill du läsa mera: Peter Hultqvist: "Det är en stor utmaning och förtroende"

Röde Börje förste försvarsministern från Borlänge