Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– började köra fyrhjulning redan som 4-åring

Nu kan Hedemora få en ny motorstjärna.
I helgen gör 15-åriga Ida Granegärd debut i Formula Basic i banracing.
Tävlingen går i Kinnekulle och ingår i SSK-serien.

Ida Granegärd har alltid varit motorintresserad. Redan som 4-åring grenslade hon sitt första fordon, en fyrhjuling. Ganska snart blev det motorcykel som 5-åring. Vid 6 års ålder får barn köra gokart.
- Gokart får man köra samma år man fyller sju år, säger pappa Peter Granegärd.
Eftersom Ida fyller i slutet av året kunde hon åka redan som 6-åring.
Anledningen att det blev gokart beror på att Peters kompis byggde en gokart åt sin son. Denne ville inte åka på den, så Peter kom att ta över den och snart satt Ida i fordonet och körde.
Det blev åtta år som gokartförare innan hon satte sig i en formelbil..
Nu har hon fått chansen att tävla i klassen Formula Basic, som ingår i SSK-serien. SSK står för Stockholms Sportvagnsklubb. Det blir åtta tävlingar i Sverige och fyra i Norge. Bara en klass finns, så Ida får tävla även mot pojkar.
- Fart, spänning och kamratskap, säger hon om att börja köra i den här klassen.
Det här är numera Sveriges enda formulaklass. Motorn är på lite över 100 hästkrafter och lär gå att köra i 200 kilometer i timmen.
- Det ska bli spännande att börja köra, säger Ida.
Bra råd får hon säkert att få av pappa Peter Granegärd. Han körde rally under 20 år och har erfarenheter av bilkörning och motorer.
Bilen som Ida nu ska köra har Peter plockat ner och putsat upp i minsta detalj. Nu hänger det på Ida hur det ska gå. Erfarenheter av motorsport har hon redan fått.
ROLAND ENGVALL