Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge Energi med i satsning på nystartsjobb

4 mars startade kommunen en ny vända med 100 nystartsjobb.
Nytt i år är att Borlänge Energi och Fågelmyra deltar i satsningen.
– Det finns massor att göra för att få ner sopberget, säger Christian Olhans, sektionschef, Borlänge Energi. I samarbete med Ta Till Vara kan vi erbjuda full sysselsättning.

Fyra som fått nystartsjobb i år jobbar som konsulter för återanvändning på Fågelmyra. Det är första gången som Borlänge Energi tar hand om personer med nystartsjobb men man gör det inte ännu i egen regi. Lönen kommer från kommunen.
Fågelmyra har sedan flera år ett samarbete med Ta Till Vara i Åselby.
– Vi vill ha bättre fart på återvinningen,säger Christian Olhans. Varför inte ha några här som hjälper alla som kommer med saker. Allt behöver inte slängas.

Det var så resonemanget gick på Borlänge Energi. Fyra nystartsjobbare får chansen att hjälpa till att rädda det som kan återvinnas.
– Men det ska vara hela saker och inget skräp, säger Abdi Nur. Cyklar, möbler och verktyg är exempel på saker som kan användas igen.
När han och Sami Darwish ser saker värda en andra chans tar de ett samtal med den som äger grejorna.
– Vill de slänga så säger vi inte emot men vi visar att det finns ett alternativ och att sakerna kan användas av andra, säger Sami.
Bra saker som på det viset slipper hamna i containern körs till Ta Till Vara verkstaden i Åselby, dammas av och säljs med röda lappar.

Men snacka inte med dom om du har en tjock-teve som funkar. Det är njet från ledningen i Åselby.
Christian Olhans ser enbart positivt på återvinningen.
– Vi kommer även att starta samarbete med hjälporganisationer för att ta emot kläder, säger han. Verksamheten kan faktiskt växa hur mycket som helst.
Lätt cyniskt kanske det kan uttryckas som att långvarig arbetslöshet kvalificerar till nystartsjobb. Både Sami och Abdi har i flera år sökt arbete utan resultat. Abdi dröm är att arbeta som rörmokare eller som hemspråkslärare. Sami har sökt städjobb och lagerjobb.
– Jag är glad för att fått chansen till ett nystartsjobb, säger Sami. Jag studerar vid sidan av och behöver inte längre tänka på ekonomin.

Kjell Arnberg, sorterare i Fågelmyra, välkomnar sina nya arbetskamrater.
– De kommer att lära sig svenska utmärkt här, säger han. Kan man språket bra är det stor hjälp för ett jobb. De kommer att få det hett om öronen när vårstädningen sätter igång.
Nystartsjobb finns i alla enheter i kommunen, barnomsorg, på äldreboende, biblioteket, skolan och inom arbetsmarknadsenhetens olika servicegrupper. Lönen är avtalsenlig och jobbet berättigar till A-kassa efter avslutad anställning.
Efter förra vändan kunde ett knappt tiotal fortsätta anställningen som vikarier. Ljusare är inte framtiden.
– Tanken är att jobben ska skapa intresse och leda in på arbetsmarknaden kanske via fortbildning eller vikariat, säger Marina Kaustinen, samordnade för nystartsjobben.

Hans Dahlqvist