Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge Energi: "Vi har tagit bort sökfunktionen"

Det var en säkerhetsbrist i datasystemet hos Borlänge Energi som gjorde att ansökningshandlingar till jobb gick att läsa visa hemsidan. Det säger marknadschefen Kjell Stålberg.
– Nu har vi täppt till vägarna. Det var ett fel i systemet som gjorde att man kommit in i de här delarna. 

Som DD berättat om, gick hundratals ansökningshandlingar att läsa via Borlänge Energis hemsida. Det var meritförteckningar och personliga brev med privata uppgifter från de sökande till olika jobb inom bolaget. En del brev var även försedda med foton.
Datainspektionen anser att det kan handla om brott mot personuppgiftslagen, pul, och säger att den eventuellt ska granska saken. 

Ansökningarna var från 2010-2012, då datasystemet byttes ut. Senare ansökningar har legat i det nya systemet.
– Det har helt tydligt funnits en brist. VI visste inte ens om att möjligheten fanns att söka de här handlingarna. Nu har vi rent tekniskt fixat så att sökfunktionen är borta, säger Kjell Stålberg.
– Det är beklagligt att det blir så här. Vi får titta på internt vad vi gör för framtiden så det inte händer igen. Det finns alltid risken att det uppstår den här typen av problem med digitaliseringen. Det gäller att vi har koll på det. 

Så vitt han vet har ingen av de som drabbats hört av sig till bolaget.
– Jag har också kollat statistiken på hemsidan och det är ingen ökning på sistone.


Sylvia Kjellberg

sylvia.kjellberg@daladem.se