Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge Energis vd: ”Vi visste inte om det”

Borlänge Energi kände inte till att jobbansökningarna låg ute på bolagets hemsida. Det svarar vd:n Anders Åberg.
– Vi har inte haft vetskap om att möjligheten fanns att gå in och titta på dem, säger han.

Bolaget har bytt datasystem 2012–13. Det är förklaringen till att massor med ansökningar till olika jobb inom Borlänge Energi, med CV:n och personliga brev, var sökbara via hemsidan.
Det uppger Anders Åberg.
– Vi kan konstatera att ansökningarna ligger i ett äldre system. Det skulle ha fasats ut, säger han.

Men i går kom det som en överraskning på det kommunala bolaget att ansökningarna är tillgängliga för vem som helst. Möjligheten att söka jobb hos Borlänge Energi via hemsidan har funnits sedan 2010. De ansökningar som DD sett är från 2012.
– Vi blev uppmärksammade på det, och det var bra. Det skulle ju över huvud taget inte funnits möjligheten att gå in och söka men vi visste inte om det, säger Anders Åberg.
Han vill inte peka ut någon ansvarig utan säger att han själv som vd tar på sig ansvaret. Även om han tar avstånd från det som hänt så är det hela inte så enkelt menar han.

– Det är en komplex fråga. Vi styrs av offentlighetsprincipen och omfattas av samma lagar och förordningar som kommuner gör. Vi har samma krav på öppenhet. Ett anställningsförfarande är ju offentligt. Men det ska inte gå att söka handlingarna på vår hemsida, enligt Pul (personuppgiftslagen), säger Åberg.
Borlänge Energi jobbade i går eftermiddag med att stoppa sökvägarna till ansökningarna på hemsidan.
– Ambitionen är att få bort det i dag (läs: igår). Den här möjligheten ska inte finnas, säger Borlänge Energis vd Anders Åberg.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se