Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge får betala straffavgift

Borlänge kommun har tagit alldeles för lång tid på sig att verkställa ett beslut som gav en invånare rätt till bostad med särskild service. Därför åläggs kommunen nu betala en straffavgift.

Det konstaterar förvaltningsrätten som dömer kommunen att betala en straffavgift till staten om 43 634 kronor per månad från och med oktober 2009 till juli 2010.

Det är en 25-årig kvinna i Borlänge som den 1 juli 2009 beviljades insats i form av bostad med särskild service enligt LSS.
Nämnden har rapporterat ärendet som verkställt den 1 juli 2010, vilket innebär ett dröjsmål på 1 år. Oskäligt dröjsmål har uppstått tre månader efter den 1 juli 2009.
Omsorgsnämnden i Borlänge kommun ansåg att ­någon särskild avgift inte skall utgå trots att 25-åringen tvingats vänta i ett år på att få plats i gruppbostad.
Av handlingarna i målet framgår att kvinnans moder i mars 2005 ansökte om bostad med särskild service för dottern.

Detta för att vara ute i god tid då dottern ville flytta hemifrån då hon skulle gå ut gymnasiet om 3-4 år. I januari 2009 aktualiseras ansökan och ärendet öppnades med anledning av att 25-åringen gick sista terminen i gymnasieskolan.
Det gynnande beslutet fattas den 17 februari 2009 och gällde från den 1 juli samma år.
Som Socialstyrelsen anför åvilar det kommunen att fortlöpande planera för att det personer som omfattas av lagen får sina behov tillgodosedda. Bostad med särskild service är en insats som har stor betydelse för den enskilde och enligt praxis bör beslut härom verkställas inom relativt kort tid.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se