Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge får en miljon i straffavgift för dröjsmål med bostad

Borlänge kommun ska betala en miljon i straffavgift för att kommunen dröjt för länge med att ordna en bostad enligt LSS.

Det beslutar Förvaltningsrätten efter att Inspektionen för vård och omsorg anmält dröjsmålet till rätten.

I mars 2012 begärde en ung kvinna förhandsbesked om bostad med särskild service. Hon önskade flytta från sina föräldrar till en egen bostad i Borlänge kommun.

Kvinnan uppmanades komma in med en ny ansökan tre månader före den planerade flytten.

I juli 2013 kontaktade en förälder biståndshandläggaren om ansökan, och fick besked att man tidigare uppmanats komma in med en ny ansökan. Det gjordes. I september 2013 beviljade Omsorgsnämnden bostaden. Det var 18 månader efter att den första ansökan lämnats in.

IVO finner det anmärkningsvärt att Borlänge kommun inte meddelade förhandsbesked efter den första ansökan.

Kommunen yttrar att nämndens beslut i september 2013 avser ett förhandsbesked. Vidare att bostadsbyggandet i Borlänge varit mycket lågt de senaste åren. Nämnden har inte fått tillgång till mark eller lokaler.

Det långa dröjsmålet har inneburit en betydande inskränkning av den sökandes möjlighet till mer självständig livsföring, anser IVO. Kommunen ska därför påläggas en avgift från och med december 2013. Med tanke på kostnaden för den insats som inte utförts så ska avgiften vara den högsta, en miljon kronor.

Det är staten som blir mottagare av straffavgiften.