Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge får mer pengar för flyktingmottagning

Nu ska kommuner som tar emot fler flyktingar än andra få mer pengar från staten.
Det föreslår regeringen i budgetproposition­en för 2014. En av dessa kommuner är Borlänge.
– Detta visar att den opinionsbildning vi bedrivit, tillsammans med ett antal andra kommuner, har gett resultat, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande.

Det ska löna sig att ställa upp lite extra när flyktingar tas emot i Sverige. Kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot fler nyanlända än andra kommer att få en högre ersättning. Kommuner med ett lågt mottagande kommer att få sänkt ersättning.

Ersättningen 2014 ska baseras på hur många nyanlända flyktingar kommunen tagit emot under 2013. Dessutom ska den totala ersättningen till kommunerna öka med 1,1 miljarder kronor under 2014 till 2017. Så ser regerings förslag ut och för Borlänge är det ett positivt besked.
– För Borlänges del handlar det om en förstärkning i den kommunala kassan med mellan 5 och 10 miljoner nästa år, säger Jan Bohman.
Exakt vad som ska göras med de extra miljonerna är ännu oklart. Kommunens ansvariga fick vetskap om det nya stödet först under måndagen och behöver tid på sig för att analysera vad det innebär i praktiken.

Jan Bohman är försiktigt positiv.
– Det här är ett steg i rätt riktning. En del av det 35-punktersprogram som vi tagit fram tillsammans med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), finns nu med i budgetpropositionen, men fortfarande finns en hel del punkter kvar att åtgärda, som till exempel hur vi kan skapa fler jobb, praktikplats­er, yrkesutbildningar och platser på SFI (svenska för invandrare).

John Leander
john.leander@daladem.se