Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge fräschar upp sitt centrum

Finansutskottet i Borlänge kommun hade ett extraärende att ta ställning till under tisdagens möte, det gällde Borlänge Energis avbrutna upphandling för renoveringen av Sveatorget och Borganäsvägen.
– I och med att upphandlingen avbrutits, så måste den göras om, säger finansutskottets ordförande och kommunalrådet Jan Bohman.

– Eftersom upphandlingen görs om kommer det att dröja till sommaren 2014 innan hela renoveringen är klar. Men delar av den räknar vi med trots allt är klar till våren.
– Det är viktigt att vi fortsätter att utveckla centrum. Tack vare Ikea-bygget så räknar vi med att få bortåt två miljoner besökare årligen till Borlänge och då måste vi också se till att utveckla centrum, så de inte bara stannar på Norra Backa, säger Bohman.

Till renoveringen av Sveatorget och Borganäsvägen finns det närmare 16 miljoner avsatt. Och det som i första hand ska göras om är grundbeläggningen och renovering av fontäner.
– Vi ska också flytta runt en del och möjliggöra bättre för krogarna att ha uteservering. Helt enkelt fräscha upp både torg och gata. Vi har också en upphandling på gång för skyltar till centrum där de tidigt ska peka mot centrum, det ska vara lättillgängligt att ta sig dit.

Jan Bohman berättar också att en upphandling är på gång för wifi till centrum.
– Vi ska dessutom prioritera om skötseln, från i höst ska det bli en helt annan nivå på skötsel och plogning. Vi har också en dialog med fastighetsägarna att göra vad de kan för att sälja in Borlänge centrum, säger Jan Bohman.
– Det finns en kraft i Borlänge just nu som är spännande. Och det är inte mer än rätt att vi nu tar tag i centrum, när kommunen har investerat så stora pengar i Norra Backa.

På dagordningen stod också några andra punkter, bland annat gav finansutskottet klartecken att renovera Sunnanö bystuga. En total kostnad för kommunen på cirka 22 000 kronor.
– Men kommunen går bara in om Boverket står för halva kostnaden. Bystygeföreningen ska också vara med och betala.

Däremot fick ett par villaägare längst ut på Sunnanö nej på sin ansökan om kommunal väghållning till sina villor.
– För att vi ska gå med på det krävs att det överskrider 200 meter, men i det här fallet var det bara 95 meter. De måste göra upp med egna entreprenörer, eller en upphandling med kommunens väghållare.

Klartecken blev det också för att gå vidare med fjärrvärme i Hantverksbyn, i dag är det elradiatorer i de flesta lägenheterna. Fjärrvärmen hoppas man ska vara klar under nästa år.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se