Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge har rasat i brottsstatistiken

Runt 2000 låg Borlänge i topp i landet med flesta anmälda brott per 100 000 invånare. Nu har kommunen rasat till 18:e plats.
– Och i år har det varit 1 000 färre anmälda brott i Borlänge jämfört med i fjol, berättar Sonja Sahlin, sammankallade i kommunens brottsförebyggande råd där bland andra kommun och polis finns med.

Annons

Under Fredrik Renfeldts besök hos polisen i onsdags uppmärksammades SIG-gruppen, den sociala insatsgruppen där bland andra polis, kommun, socialtjänst och skola finns med.
Gruppen har funnits sedan 2011, då som ett av 12 pilotprojekt i landet. Nu är den permanent och ingår i Borlängepolisens vanliga ungdomsverksamhet.
– Men kommun och polis har haft ett gott samarbete i Borlänge sedan länge, betonar Stefan Dangardt, informationsansvarig vid polisen som fanns med när Reinfeldt mötte – och blev imponerad – av SIG-gruppens verksamhet.

En viktig del är att här får de olika personer som ingår från skola, polis och kommun och andra ungdomarnas tillåtelse att bryta sekretessen och tala med varandra om den unge som ingår i gruppen för tillfället. Det gör det mycket lättare att rikta insatserna rätt, betonade Lena Angberg, socialchef.

Och just den delen kommer Reinfeldt att ta med sig och uppmärksamma i ett jultal om cirka en månad, berättade han.
Sonja Sahlin betonar att Borlänge ligger högt när det gäller att anmäla brott rent allmänt eftersom invånarna uppmanas till det. Därför kan statistiken bli lite missvisande, menar Dangardt.

Numera ligger Borlänge på 18:e plats när det gäller anmälda brott per 100 000 invånare. En bra bit under tio-i-topp-listan och långt under den förstaplats kommunen var omtalad för runt år 2000.
Ser man till antal invånare ligger Borlänge på 47:e plats i landet och så långt ner i brottsstatistiken för anmälda brott har kommunen ännu inte kommit.
Sonja Sahlin är lokal Brå-ansvarig och anställd av Borlänge kommun.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se