Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge katthem fortfarande utan lokal - Inte kommunens prioritet

För snart ett år sen tvingades Djurens vänner i Borlänge flytta ut ur sin lokal, på grund av att den behöver mögelsaneras. De vill själva finansiera en renovering, men det får de inte eftersom det är kommunen som äger huset. Nu står det tomt och orenoverat, och katthemmet står utan lokal.

Annons

- Vi tycker att vi borde få renovera upp lokalen, genom att söka bidrag och bekosta själva, så att inte kommunen ska behöva stå för det. Det står ju helt tomt, och det har det gjort sen vi flyttade ut, säger Caroline Ohlson, ordförande för Djurens vänner i Borlänge, om lokalen i Kvarnsveden där de tidigare huserat.

Lillemor Danielsen och Caroline Ohlson utanför lokalen i Kvarnsveden Djurens vänner tidigare huserade i.

Enligt Caroline har de en plan för hur de skulle kunna finansiera en renovering, bland annat genom hjälp av Djurens vänners riksorganisation. Men på grund av att de inte äger lokalen, utan är hyresgäster, så får de inte renovera.

- Det är kommunen som har ansvaret för huset, kommunen som bär ansvaret för att det blir riktigt gjort, och i så fall måste en renovering beställas av oss. Vi kan inte släppa in någon annan för att renovera det, då måste vi ha byggkontroller och så vidare, säger Anders Berg, fastighetschef på Borlänge kommun.

SE MER: Definitivt besked - Katthemmet slår igen

Bild från katthemmet när det fortfarande låg i Kvarnsveden.

Anders tycker att Djurens vänners verksamhet i Borlänge är behjärtansvärd, men de ligger inte högst på prioriteringslistan menar han.

- Vi har fullt sjå med skollokaler, ridhus, Maserhallen och boenden för ensamkommande flyktingbarn med mera. Så katthemmet är inte högsta prioritet för oss.

Att överhuvudtaget renovera den gamla lokalen i Kvarnsveden är en dålig idé tycker Anders.

- Vi har inte glömt av Katthemmet. Vi vill i första hand hitta en annan byggnad åt dem, det ligger ett sånt ärende, men hittills har det inte varit värt att fortsätta ladda in pengar i den gamla lokalen. Man måste väga insats kontra nytta.

När tror du det kan finnas en ny lokal för deras verksamhet?

- Vi har inte hittat någon än, men det kan ju dyka upp när som helst.

LÄS ÄVEN: "Jag hoppas att vi slipper en till vinter utan ett Katthem i Borlänge"

I och med höstens intåg kommer även "sommarkatts-boomen", som Caroline kallar den. Och nu när de är utan lokal har de inte längre möjlighet att hjälpa lika många hemlösa katter som tidigare. De har fortfarande jourhems-verksamhet, vilket innebär att de hjälper till att placera ut hemlösa katter i tillfälliga hem, men det är långt ifrån tillräckligt enligt Caroline.

- Det är svårt, för många katter vi får in är inte så sociala katter som är redo för nya hem direkt. Det känns för jäkligt att inte kunna hjälpa till.

SE ÄVEN: Här får Borlänge katthem pengar efter Dala-Demokratens uppesittar-gala

Katt på katthemmet i Borlänge förra året.

Annons