Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge kommer inte hjälpa avhoppade IS-krigare: "Vi tar inte emot terrorister"

Kommuner i Sverige förbereder sig på att hjälpa avhoppade IS-krigare. Men de kommer inte få hjälp av Borlänges avhopparverksamhet. "Vi tar inte emot terrorister ", säger Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Annons

I veckan gick representanter från Lunds kommun ut med att de förbereder handlingsplaner för avhoppade IS-krigare. De ska hanteras som avhoppare från till exempel organiserad brottslighet som kan få hjälp med boende, sysselsättning eller försörjning.

Borlänge kommun har startat en avhopparverksamhet för kriminella och extremister men enligt Kenneth Persson kommer de inte ta emot personer från terrorgrupper.

– Den som stridit för IS har troligtvis begått brott mot mänskligheten och ska ställas inför rätta. Det kan vara ett fall för Europadomstolen, Haagkonventionen eller det svenska rättsväsendet, säger han.

Kenneth Persson säger att han känner till en person från Borlänge som rest för att slåss med IS.

– Och den personen ska enligt uppgift vara skjuten nere i Syrien.

Han uppger däremot att det finns andra borlängebor som visat intresse för våldsbejakande islamism och att personer från länet har stoppats från att åka till krigshärdar. Men de ska inte ha kommit från Borlänge

Borlänge kommun har sedan en tid jobbat mot våldsbejakande extremism då de utsågs till en av fyra pilotkommuner i ett nationellt projekt. Skälet till att Borlänge valdes ut var inte främst våldsamma islamister utan de nazisitiska och högerextrema grupperingar som finns i kommunen.

Kenneth Persson säger att kommunens avhoppparverksamhet har kommit igång i organiserad form under hösten. Dit kan personer involverade i organiserad brottslighet och våldsbejakande politiska eller religiösa grupperingar söka sig. Men alltså inte de som slagits för IS.

– Det här sköts med sträng sekretess. Det kan vara ett budskap till personer som kan finnas i den här typen av verksamhet. Det går att få hjälp och du behöver inte vara orolig att bli avslöjad.

Finns det någon från de här våldsbejakande politiska eller religiösa miljöerna som har hoppat av?

– Vi har nått ärende. Men jag vet inte vem hen är och det vill jag inte veta heller utan det ska vara sekretess på det, säger Persson.

Läs mer:

Ny stödtelefon ska motverka extremism

"Det finns en utbredd rasism i Borlänge"