Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge kommun får bakläxa i domstol

Förvaltningsrätten tycker inte att Borlänge kommun har redovisat några giltiga skäl för att avslå en 28-årig Borlängebos ansökan om bistånd för medicin. Domstolen skickar därför tillbaka ärendet till kommunen för ny utredning.

Socialnämnden i Borlänge kommun avslog den 25 juli 28-åringens ansökan om ekonomiskt bistånd avseende hyra och medicin för augusti 2013. Nämnden anförde som skäl för beslutet att 28-åringen inte deltar i uppgjord planering med öppenvården, varför han inte anses medverka till sin egen försörjning.

28-åringen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och yrkar att hans ansökan ska bifallas. Till stöd för överklagandet anför han bland annat följande. Han blev lovad biståndet av en socialsekreterare innan denna gick på semester. Han fick sjukpenning tidigare, men allt gick till utgifter och nu är han skyldig sin bror en månadshyra och sin pappa medicinpengar.
Socialnämnden står fast vid sitt beslut och tillägger följande. I ett senare skede framkom att 28-åringen erhållit sjukpenning om 13 647 kronor i juli och han fick den 5 augusti 2013 även avslag på sin ansökan om försörjningsstöd för augusti 2013 på grund av normöverskott.
Ärendet skickas nu tillbaka till Borlänge kommun för ny utredning.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se