Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge kommun straffas av förvaltningsrätten

Närmare 132 000 kronor ska Borlänge kommun betala till staten på grund av för lång väntan på bostad.

En funktionshindrad kvinna fick vänta i 17 månader för att få en anpassad bostad inom kommunen, något både socialtjänsten och förvaltningsrätten tycker är en alldeles för lång väntetid.

Det var i september 2009 som en kvinna, född 1988, ansökte om bostad med särskild service i Borlänge. Kvinnan önskade att få lägenheten ett år efter sin ansökan, då hon skulle ta studenten i Bollnäs och sedan flytta till Borlänge, som är kvinnans hemort. Borlänge kommun kunde vid tillfället erbjuda kvinnan en lägenhet i juni, 2010, men datumet för verkställandet skedde inte förrän i maj, 2011.

Socialstyrelsen ansökte om utdömande av särskild avgift med ett belopp på 11 997 kronor, som Borlänge kommun nu ska betala för varje månad som kvinnan inte fick lägenheten. Då verkställigheten dröjde med 11 månader ska Borlänge kommun betala 131 967 kronor till staten som straff för att kvinnan fick vänta så länge på sitt boende. Omsorgsnämnden i Borlänge anser att någon avgift inte bör betalas eftersom kvinnan fick vänta i mindre än ett år efter önskat verkställighetsdatum.

Kommunen har även yttrat sig om ärendet och berättat att oförutsägbara situation­er har uppkommit som gjort att kommunen varit tvungna att prioritera andra fall än kvinnans.

Förvaltningsrätten i Falun anser dock att Borlänge kommun inte verkställt kvinnans önskan inom skälig tid och delar uppfattning med Socialstyrelsen. Förvaltningsrätten straffar därför Borlänge kommun med att betala särskild avgift till staten enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se