Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge och Faluns sportfiskeklubbar ger sig inte

Förra året tvingades Falun och Borlänges sportfiskeklubbar ställa in pimpel-SM på Runn, men kylan för en vecka sedan har frusit till isen på Runn med 25 centimeter och nu tar klubbarna nya tag.
– Nu ser det betydligt gynnsammare ut att genomföra tävlingarna i februari, säger tävlingsledarna Jonas Gustafsson från Borlänge och Bernt Johansson i Faluklubben.

– Det blev aldrig någon riktig is förra vintern, vid jul och nyår var det öppet vatten vid Roxnäs och sedan kom snön som gjorde att det aldrig riktigt frös till, berättar Per-Olof Liss, som är ordförande för Falubygdens sportfiskeklubb.

Men förberedelserna för ett SM förra året är trots allt inte bortkastade, Sportfiskeförbundet ger Borlänge och Falun en ny chans i år.

– Som det ser ut nu är vi inte alls oroliga för att vi ska tvingas ställa in ytterligare en gång. Det ska också bli kallare de närmaste dagarna, så nu ser vi fram emot ett härligt SM på Runn. Jag vill också passa på att tacka sponsorer och andra som hjälpt till att göra den här tävlingshelgen möjlig, säger Bernt Johansson.

De individuella klasserna kommer att genomföras i Falun utanför Cederroths i Hosjö lördag 7 februari och lagtävlingarna genomförs dagen efter den 8 februari i Ösjön i Ornäs vid båthamnen.

Mängder av "tusenbröder" kommer att dras upp ur Runns vatten när närmare 700 deltagare sänker ner sina favoritpirkar i borrhålen. Dessutom är 127 lag anmälda till tävlingarna på Ösjön, där tre eller fyra personer ingår i varje lag.

Det måste ju bli minst två ton abborre och vad händer med fisken när tävlingarna är slut?

– Ha, ha, ja det blir en hel del fisk, så dom som vill ha fisk är välkomna efter tävlingarna, säger Jonas Gustafsson.

– Förra året var det en thailändsk familj i Borlänge som ville ha fisken, vi lämnade över 1,5 ton småabborre under tävlingssäsongen till dem och de blev överlyckliga. Men de fick rensa fisken själv och då hade dom att göra ett tag, fortsätter Gustafsson.

Finns det förfrågningar från andra som vill ha fisken ni drar upp?

– Nja, vi brukar lämna till en bonde ibland som lägger den i gödselbrunnen. Då återvinns den när gödseln sedan hamnar på åkrarna. En del går också till hönsfoder, men det får inte bli för mycket åt hönsen, då smakar det fisk av äggen.

Borlänge Sportfiskeklubb har 160 medlemmar och Faluklubben har 55 medlemmar, men flera av medlemmarna är med i båda klubbarna, mest för att kunna vara med på båda klubbarnas klubbmästerskap.

Men hur ser det ut med rekryteringen?

– Vi har jättemånga ungdomar när vi arrangerar sportlovsfiske, men det är betydligt svårare att få dem att fortsätta i våra klubbar. Sportlovsfisket är under två timmar, men ska man vara med och tävla handlar det om fyra timmar och det är för lång tid när det många gånger handlar om kyla och snålblåst, säger Rosie Thörne, tidigare ordförande i Borlängeklubben och som har en blogg där alla fiskeintresserade kan få inspiration (http://rosietalar.blogg.se).

Men före SM-tävlingarna i februari väntar härnäst Trettondagsnappet på Vikasjön på trettondagen, en traditionsrik tävling som det ligger en hel del prestige i att vinna.