Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge överrepresenterat när det gäller överträdelser

/

Annons

Förra året hade 111 personer i Dalarna besöksförbud. En tredjedel bröt mot förbudet en eller flera gånger. De flesta överträdelserna gjordes i Borlänge.
- Borlänge är starkt överrepresenterat, säger Moa Arkert.
Hon har kartlagt överträdelserna mot besöksförbud i Dalarna.

Det vanligaste sättet att bryta mot förbudet var att ringa eller sms:a. Så gick det till över hälften av gångerna. Men en tredjedel tog fysisk kontakt- det är betydligt större andel än i resten av landet visar statistik från BRÅ.
Män, för det handlar oftast om män, som hotar, förföljer och trakasserar sina nuvarande eller tidigare partners kan dömas till besöksförbud. De får då inte besöka, på annat sätt ta kontakt med eller följa efter den som skyddas av förbudet.
Moa Arkert som läser kriminologi vid Stockholms universitet har undersökt hur ofta besöksförbuden överträddes i Dalarna förra året. Statistiken säger att 103 överträdelser gjordes. Hälften utspelade sig i Borlänge. Trots att det var i Falun som störst antal besöksförbud dömts ut.
- En liten andel, sju personer, står tillsammans för 46 procent av överträdelserna. Fem av de sju storöverträdarna bor i Borlänge. Men det kan också finnas skillnader i hur polisens samordningsområden hanterar frågan, säger Moa Arkert.

Ännu större mörkertal

En slutsats är också att de flesta överträdelser inte registreras eftersom flera incidenter räknas som en i statistiken.
- Om någon ringer sju gånger till en person inom en viss tidsrymd räknas det bara som en överträdelse, säger hon.
Om varje enskild händelse räknas skedde istället 352 överträdelser förra året.
- Mörkertalet, som redan är väldigt stort, blir ännu större. Signalerna blir missvisande både till den som är skyddad och den som överträder, säger hon.
35 av överträdarna var män och en var kvinna. Majoriteten hade besöksförbud hos sina frånskilda hustrur eller expartners. En liten del var fortfarande gifta eller sambo med den som utsatts. I 13 procent av fallen var det en granne, kollega eller annan som fått besöksförbud.
I de flesta fall har förbuden överträtts en gång, därnäst två-fyra gånger. I tre procent av fallen har besöksförbuden överträtts mer än nio gånger.
SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se

Mer läsning

Annons