Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge satsar 234 000 kronor på Almedalsveckan

Sex politiker och 15 tjänstemän från Borlänge befinner sig i Visby under Almedalsveckan. Det kostar 234 000 kronor.
Läs också: Jan Bohman träffar byggföretag

Annons

– Jag har bedömt att det är väl använda pengar. På några dagar deltar vi i flera seminarier och har massor av möten. Det är en möjlighet för mig och Borlänge Kommun att vara med, träffa och påverka, säger Kommunalrådet Jan Bohman.

Kommunalrådet är i Visby i fyra dagar och har närmare 30 olika möten. I första hand har handlar det om bostadsbyggande, integration och Bergslagsbanan.

– Skulle jag genomföra dessa möten under året skulle det vara att resa fram och tillbaks till Stockholm i över en månad, förklarar Jan Bohman.

Borlänge Kommun har insett att medborgarna måste veta vad tjänstemän och politiker gör i Almedalen.

– Det är bara att gå in på Borlängebloggen så finns det information. Det är viktigt att delge vad vi gör och vad vi får för idéer, säger Jan Bohman.

Almedalsveckan är som ett stort universitet. Över 3500 seminarier handlar det om plus massor av andra mötesplatser.

– Jag har sagt till mina tjänstemän att här måste ni vara med och lära. Se hur andra kommuner tycker och tänker om olika utvecklingsfrågor. Vi skall lära oss av andra och sedan göra på Borlängevis. Det vill säga lite bättre, säger Bohman.

Almedalsveckan är ett stort givande och tagande. Kommuner som visar intresse blir andra intresserade av.

– Det går inte bara att sitta hemma i Borlänge och tjura att det är för dyrt. Här skapar vi en dialog som kan ge positiva effekter.

Men han har även full förståelse för kritiken att det är dyrt.

– Boendekostnaderna är sanslösa, men vi är övertygande om att det ändå ger oss i Borlänge något gott tillbaka.

I kostnaden på 234 000 ingår även en seminariedag som Borlänge arrangerar tillsammans med Falköping, Lindesberg och Nässjö. Arbetsnamnet var Arena för interkulturell samhällsutveckling och dagens slogan var Vem f-n tar ansvar. Seminarierna var välbesökta och dagen avslutades med att Patrik Andersson berättade om resan med Somalia Bandy.

Har du redan nu fått någon bra idé eller kontakt?

– Vi har haft en dialog med Luleå om deras arbete med att utveckla stadskärnan. Luleåborna kommer att besöka Borlänge och ge oss tips och inspiration, säger Jan Bohman innan han hastade iväg till nästa möte.