Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

26-åringen friades i hovrätten men står fortfarande som misstänkt

Annons

En 26-årig man i Borlänge JO-anmäler polismyndigheten i Dalarna och åklagarkammaren i Falun.
Anledningen är åklagaren lagt ner en anmälan mot polisen i Borlänge gällande otillbörliga förhörsmetoder.
Bakgrunden är att 26-åringen fälldes för våldtäkt mot sin dotter i Falu tingsrätt men friades helt från anklagelsen i Svea hovrätt.

Hovrätten ansåg att polisen använt en utmattningstaktik för att förmå barnet att peka ut 26-åringen som gärningsman.
26-åringen anser att stora delar av den förundersökning som ledde fram till fällande dom i Falu tingsrätt präglades av bristande objektivitet från åklagare och polis. En anmälan om detta lades ner av kammaråklagaren Katarina Lindström i Falun.

Misstankar kvarstår

Tove Rhudin som är 26-åringens advokat anser att det i nedläggningsbeslutet framgår att misstankarna mot 26-åring kvarstår trots friande dom.
26-åringen känner sig förföljd av polis och åklagare och mår dåligt trots hovrättens friande dom 4 april 2007.
I advokats inlaga beskrivs hur två poliser knytna till Borlänge pressar den då treåriga flickan att göra uttalanden i en viss riktning. Advokaten betonar att förhören ledsagas av löften och förmåner.
Tove Rhudin skriver i JO-anmälan att de förhörsmetoder som använts inte är förenliga med svensk rätt.
- 26-åringen förhållande till dottern har har försvårats på grund av det klandervärda sätt som polis-myndigheten i Dalarna handlagt förundersökningen och att det finns risk att flickan nu och i framtiden kommer att lida men till följd av förhören.
En psykolog som hörts i hovrätten uttalar att förhörsledaren visat dålig respekt för flickan och de bestämmelser som gäller vid förhör. Hovrätten bortsåg helt från förhören som bevis.

Kränkt

26-åringen känner sig kränkt av polisen och upplever att han inte kan bo kvar i Borlänge.
JO vill att Åklagarmyndigheten lämnar upplysningar vilka överväganden som gjordes för att lägga ner förundersökningen. Åklagarmyndigheten ska också redovisa sin bedömning av det som kommit fram.

Anmäler misshandel

Även i ett annat fall anser sig 26-åringen förfördelad. I januari misshandlades 26-åringens far i sitt hem. Händelsen polisanmäldes men polismyndigheten Dalarna och åklagarkammaren i Falun valde att inte inleda en förundersökning trots att läkare dokumenterat skadorna.

HANS DAHLQVIST

Annons