Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AllFair håller ögonen på bråkiga föräldrar

Annons

De kan vara där du minst anar det. I korvkön, vid fotbollsplanen och i matsalen. Ett svärord från en uppretad förälder kan ge laget minuspoäng. AllFairs agenter spanar efter lagen som spelar rent spel. Det gäller både spelare, ledare och föräldrar. Vinsten är förutom en stor buckla en bättre stämning på Sveriges fotbollsplaner.

Under hela Dalecarlia pågår tävlingen om vilket lag som uppför sig bäst. Organisationen allFair har ungefär 50 hemliga agenter ute på fältet. De sätter betyg på allt spelarna, ledarna och publiken gör under cupen.
- Vi lägger mest fokus på ledare och supportrar. Spelarna har ju en egen domare, säger Anna-Karin Sundén, ordförande för allFair på riksnivå.

Föräldrar bråkar


- Det är nästan till hundra procent föräldrar som startar bråken, förklarar Janne Karlsson som är allFair-ansvarig i IK Brage.
Idén till allFair kläcktes av den då åttaåriga Frida Sundén efter att en förälder skrikit fula ord till en målvakt. Hon berättar att hennes mamma, Anna-Karin Sundén, och ett gäng föräldrar hade ordnat en cup med fair play-tema. Men det var något som fattades. Hon frågade sin mamma varför det bara var barnen som skulle var schyssta. Varför kunde inte de vuxna också vara det?

Betedde sig illa


- Jag blev helt tyst. Det var hon som fick oss att reagera. Inse att det var vi vuxna som betedde oss illa, säger Anna-Karin Sundén, och tittar stolt på sin nu 15-åriga dotter.

Fyra agenter


Vid en fotbollsplan sitter fyra hemliga agenter. De berättar att de just nu håller koll på hejarklacken. Om någon skriker fula ord får de minuspoäng. Men om de ropar snälla saker blir det plus. Mest poäng får man om man säger något bra om motståndarlaget. Klacken börjar ropa "andra sidan är ni klara". Agenterna säger att det blir en trea på skalan 1-6. De tror inte att folk är så medvetna om att de är där.
- De koncentrerar sig nog mest på matchen. Klacken börjar ropa högre och andra sidan svarar "jajamänsan fattas bara". Det blir en fyra i slutbetyget.

Färre dispyter

Janne Karlsson tycker att allFair har gett resultat efter de tre år som han jobbat med det. Det är mycket färre dispyter som blir långrandiga och tråkiga.
- Den goda stämningen sprider sig. Vi vill att folk ska förstå att fotboll är så mycket mer än att göra mål.
Anna-Karin Sundén säger berättar att hon lärt sig mycket av arbetet med allFair.

Tänker efter


- Jag tänker efter både en och två gånger innan jag öppnar truten på en match. De är båda överens om att arbetet är en lång process men att man måste tro på att det går att göra skillnad.
- Idrotten är konservativ. Man går inte bara in och säger att så här vill vi ha det, säger Janne Karlsson.
- Men jag vill titta på TV om några år och tänka att den där proffsspelaren har jag varit med och fostrat.

ANNI ALM

Annons