Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna och Mikael är ett av många bröllopspar som gifter sig i dag

Annons

I eftermiddag går Anna Hellby och Mikael Jonsson uppför altargången i Torsångs kyrka. Dagens datum, 080808, har lockar rekordmånga till kyrkan en fredag.
- Vi bokade tid i juli förra året, berättar Anna.

Efter millennieskiftet har det blivit möjligt att göra saker på datum som är som dagens.
- Vi förlovade oss på 070707. De som skulle gifta sig den dagen var tvungen att boka tid i kyrkan tre år i förväg, säger Anna, när hon står vid koret i Torsångs kyrka.
Den nye prästen i Torsång, Mattias Rådbo, får tillbringa fredagen med flera bröllop. I dag är det sex bröllop i Stora Tuna och Torsångs församlingar. Det är rekord för att vara en fredag.
- Det inträffar aldrig att så många gifter sig en fredag. Det kan vara så många en lördag, berättar Mia Jonsson på pastorsexpeditionen.
080808 blir en dag med lite extra. I 08-ornas stad Stockholm firas dagen extra mycket. Äntligen kan 08 bli något annat ett skällsord.

Säckpipor

Tillsammans med sina tre tärnor var Anna Hellby i Torsång i går, för att träna vandringen fram i kyrkan. Den ska ske till säckpipor som spelar Highland Cathedral. Mikael som ska stå brudgum är dock inte här. Han planerar dukningen medan tjejerna tränar i kyrkan.
- Honom släpar jag med mej fram hit ändå.
De hade tittat på andra datum som alternativ, 090909 eller 101010. Men de datumen var mitt i veckan, så det fick bli bröllop i år.
- 101010 är det väl mest datanördar som gifter sig, funderar Anna.

Vinrött

För Anna och Mikael blir det ett hundratal gäster i kyrkan och sen fortsätter festandet i församlingshemmet. Kläderna går i vinrött. Tärnorna har vinröda klänningar, Anna har vinröd brodyr på sin vita klänning och Mikael har vinrött i halsen.
- Jag ville ha en fin klänning. Det känns viktigt.

PER EKLUND

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Annons