Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets kosläpp bjöd på spektakel och bus

Annons

Årets spektakel är när familjen Olsson i Tyllsnäs släpper ut sina mjölkkor på grönbete. Flera kraschlandar på vägen ut från ladugården men sedan är det full fart mot hagen som gäller.

Årets spektakel är kosläppet i Tyllsnäs hos familjen Olsson som i flera generationer avlat fram mjökkor. Några barnfamiljer står utmed vägkanten för att betrakta föreställningen. Det hörs högljudda råmanden inifrån ladugården. Kossorna äter frukost som vanligt och prick klockan tio kommer den första och äldsta kossan, tioåriga Sara lite tveksamt ut och tittar sig förvånat omkring. Men sedan sprätter hon till med bena och hoppar med klumpiga klövar och kraschlandar pladask på frambenen. Sedan kommer Juni, Molly, Tyra, Stjärna och resten av gänget ut, sammanlagt 75 stycken, och hoppar förnöjt omkring med stora glädjeskutt i hagen. Magnus Olsson berättar att de släppte ut kvigorna för en vecka sedan.
- Då var det mer action, de rev ner staketet och sprang lite här och där.

På stridshumör

Längst ner mot staketet står en vindögd ko och stångas med en annan. Har man varit inomhus ett halvår är det kanske inte så konstigt att man blir lite grinig. Magnus förklarar att inne i ladugården finns det en slags rangordning mellan djuren men utomhus verkar det vara en helt annan lag som råder. Nu har flera satt igång att stångas med varandra men de flesta står och okynnesäter gräs trots att de nyss fått frukost. Hetsen att komma i form inför beach 2008 är ingenting de bryr sig om.

Utomhus dygnet runt

I september vill kossorna inte längre vara ute.
- Är det för ruggigt så går de in, säger Magnus.
Kvigorna är utomhus dygnet runt medan kossorna får gå som de vill in och ut från ladugården. En svart ko har redan lagt sig tillrätta i gröngräset.
- Hon tyckte väl att det där var ingenting, skrattar Magnus.


ANGELICA LINDVALL
angelica.lindvall@daladem.se

Annons