Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverkets lönekontor flyttar ihop med Vägverkets

Annons

Banverkets och Vägverkets administration ska slås ihop. I dag flyttar Banverkets lönekontor till Vägverkets huvudkontor.
- Det känns både spännande och vemodigt, säger Kicki Andrén på löneservice.

I januari i år skrev generaldirektörerna för Banverket och Vägverket under ett papper om att slå ihop sin administration. Det var efter ett regeringsbeslut om att verken ska förbereda en sammanslagning av administrationen och it-enheterna.
Först ut blir Banverkets lönekontor som flyttar till Vägverket. Nästa år ska de ha ett färdigt gemensamt lönesystem. Kicki Andrén berättar att Banverket har flera olika datasystem som är betydligt krångligare än Vägverkets. Därför väljer man att satsa på det system Vägverket har.

Blir billigare

- Det blir ju klart mycket billigare om vi slår ihop det. Men tanken är säkert också att man ska minska på folk, säger hon.
Politiska diskussioner pågår om att man ska slå ihop de båda infrastrukturverken, och även Luftfartsverket och Sjöfartsverket, till ett gemensamt transportverk.

Öppna direktiv

- I dagsläget är ingenting klart, det här är väldigt öppet och det är även utredningsdirektiven från regeringen, säger utredningsansvarige Nils-Gunnar Billinge, ansvarig för utredningen som ska vara klar i april nästa år.
- Jag tror helt klart att det kommer att bli en sammanslagning så småningom.

Många positiva

Kicki Andrén säger att det pratas mycket om sammanslagningen på arbetsplatsen. De flesta tror att det kommer att hända. Många verkar ändå positiva till ett gemensamt verk.
De sex personerna som nu byter arbetsplats kommer att vara anställda av Vägverket men få lönen av sin tidigare arbetsgivare.
- Det känns lite konstigt att flytta. Men man ska ju göra samma jobb bara att man byter företag.

Spännande

Hon tycker att det ska bli tråkigt att lämna de gamla arbetskamraterna men samtidigt ska det bli spännande. Och på det nya kontoret på Vägverket har man lovat att bjuda på tårta när banverkarna kommer.

Ingen sägs upp

Annelie Malmberg på Vägverkets löneavdelning kommer att bli deras nya chef. Hon säger att samarbetet är en del i ett projekt som pågått sedan 2005. Då gjordes en utredning om vilka avdelningar som skulle passa för samarbeten mellan verken. Hon tror inte att det kommer betyda några större personalneddragningar.
- Det kommer inte att bli någon skillnad för de som kommer från Banverket. De ska göra samma jobb som förut och ingen kommer att bli uppsagd.

ANNI ALM
BENGT PETTERSSON

Annons